Undrar hur det smakar

19 februari

Nej, getost gör man faktiskt av komjölk. Kött har ingenting med ost att göra.

                                                                                                                                                 TIRIL, 8 ÅR


 

Ja barns förklaringar är för härliga. Att de inte förstår att det är getter som gör osten. Nej skämt åt sidan det kommer ju i från getens mjölk. Jag vet inte om jag har ätit getost, det kanske jag har. Annars så skulle jag vilja prova det. Texten ovanför är tagen ur Unni Lindells bok Krokodiler talar inte svenska.

I dag blir det en promenad hem jag slog en trea så det kommer att bli att jag går hem tre gånger den här veckan också. Jag gav mig ett nyårslöfte till mig själv att slå tärningen varje Söndag och gå hem så många dagar i veckan. Blir det en sexa så slipper jag.

Är ett vuxet barn

18 februari

 

ACA

Vuxna barn av alkoholister

"Begreppet Vuxenbarn kom från Alateen som började Hoppet för Alkoholistiska mötet med barn. De ursprungliga medlemmarna i vår gemenskap, som var över arton år gammal, var vuxna, men som barn växte de upp i alkoholhushåll. innebär att vi konfronteras när vi konfronteras till ett stadium i vår barndom. "

                             ACA History - en intervju med Tony A., 1992.


 

Här tänkte jag skriva lite om ACA försöker att översätta en stor bok om ACA. Fast den är på engelska så det kanske inte översätts precis så som den ska. Fast det är huvudsaken är att jag kan förstå den.

Det är många som har haft det mycket värre än vad jag själv har haft. Jag hade en bra barndom, förutom då pappa tog sina perioder i att supa. Det var aldrig något våld hemma. Fast det var kärlekslöst. Jag avskydde mamma och pappas tvister. Allt skrik och smällande i dörrar.

Jag blev ju själv en alkoholist och skulle säkert ha blivit likadan om jag hade haft någon familj under mitt missbruk. Fast jag hade ingen familj, för jag spräckte dem innan de blev allvar på grund av mitt missbruk.

Jag duger fortfarande som jag är.

17 februari

 

Under min uppväxt i en alkoholistfamilj utvecklade jag en del ganska negativa attityder till livet. Om nio personer gav mig komplimanger och en enda förolämpade mig, ägnade jag all uppmärksamhet åt förolämpningen. Allteftersom jag tillfrisknat i Al-Anon börjar jag emellertid betrakta glaset som halvfullt i stället för halvtomt. Våra slagord och talesätt har börjat få en rikare, fullständigare innebörd. Slagordet Hur viktigt är det? Brukar jag tidigare tolka som att det finns saker i livet som det inte är någon vits att slösa energi på, som till exempel att grubbla över den enda förolämpningen jag får på samma gång som jag får en massa komplimanger. Nu inser jag att det också kan betyda att det finns viktiga saker som är värda att lägga tid, energi och kärlek på, exempelvis min självkänsla och mitt tillfrisknande. Om något verkligen är viktigt för mig, då är det värt min tid och möda.

  På samma sätt brukade jag tillämpa uttrycket även detta slut bara när jag hade en plågsam och svår situation att ta itu med. Jag använder det för att påminna mig om att oavsett hur stor min vånda var eller hur outhärdlig min situation verkade, så varar ingenting för evigt. Sedan talade min sponsor om för mig att det här talesättet passar i alla sammanhang, inte bara de svåra. Att tillämpa Även detta tar slut på angenäma upplevelser hade aldrig fallit mig in. Ändå är det lika sant. Ingenting varar för evigt – vare sig det vackra eller det hemska. Jag kan alltså tålmodigt vänta ut de svåra tiderna, eftersom jag vet att de kommer att ta slut, och med glädje njuta av de goda tiderna så länge de varar.

Dagens påminnelse

Det finns fler aspekter av våra enkla slagord än jag kanske har insett.

”Du kan ha hört en del av de här slagorden hundratals gånger förut utan att någon gång ha tagit dem på allvar eller försökt tillämpa dem.”

                                                          How Al-anon  works….


Jag är dålig på att arbeta i Al-Anons program, fast alla program som jag är i så har de samma mål. Att jag ska känna mig bättre till mods. Jag blev själv en alkoholist så jag arbetar även i AA:s program. Arbetar även i programet ACA som är ett program för oss som växte upp i dysfunktionell familj. Jag startade en grupp i Rågsved. Vi har möten på tisdagar i Rågsveds nya folkets hus. Klockan 19:00 och hoppas på att de är fler som finner gruppen.

 

Jag känner mig även bättre med den här gruppen. Att de är många som är med i den, fast det är ju mest jag som skriver i den.