Ensam kan vara stark, fast tillsammans är vi vara starkare

31 mars

Att dra sig undan är ett sätt att möta prövningar.

                                                              Nora Hall

En man miste sin familj i en bilolycka och ville vara ensam ett tag, men han visste inte om det var rätt av honom. Så en dag berättade en god vän för honom om en märklig sorts tall. När den släpper sina kottar, är de så slutna att fröna inte ramlar ur. Tallkottarna kan ligga kvar på marken i tiotals år, tills det blir skogsbrand. Då smälter förseglingen av hettan, fröna ramlar ur och kan äntligen börja gro och växa upp till nya träd.

   Mannen kände sig tröstad, när han fick höra det. Han kände sig besläktad med tallen – han hade blivit bränd av livet, men ur askan skulle trots allt en ny tillvaro spira.

 

Har svårigheter eller lidandet hjälpt mig att utvecklas och mogna?

 

 
 
Ja det kan jag ju verkligen skriva under på. Jag höll ju på att dö på kuppen innan jag insåg att det var på grund ut av alkoholen som jag höll på att gå hädan. Det är klart att det är väldigt skönt att vara sig själv i bland, men jag vill ju inte bli en enstöring. Jag behöver folk runt omkring mig. Jag behöver gemenskapen. Ja alla gemenskaper jag är med i. Jag vill ju kunna dra mig undan ibland, och bara vara för mig själv.
Jag är glad över att alla som har hjälpt mig med allt jag har behövt efter misshandeln 1995. Jag skulle egentligen inte skriva om det, ftersom det var så länge sedan. Men jag har ju fortfarande svårigheter. Kan lida fortfarande ut av mitt handikap, på grund av den svåra misshandeln. Hade jag inte haft hjälp ut av alla inom sjukvården och min familj så hade jag inte kommit så här långt.

Har tyvärr fortfarande ett stort ego

 

AA-tanke för dagen 30 mars.

 

Innan jag mötte AA var jag mycket kärlekslös. så fort jag for hemifrån för att studera, visade jag min mor och far mycket lite tillgivenhet. Jag hade ett eget liv, och jag brydde mig inte ens om att hålla kontakten med dem. Sedan jag gift mig, var jag snart mycket ovänlig och ouppmärksam mot min hustru. Det hände ofta att jag gick ut för mig själv och roade mig. Jag brydde mig inte särskilt om våra barn, och jag försökte inte förstå dem eller visa dem tillgivenhet. Mina få vänner var bara dryckeskompisar, inte några verkliga vänner. 
Har jag slutat att inte älska någon annan än mig själv?

 

 

Att begrunda.

Var lugn, var sann, var stilla. Låt dig inte störas känslomässigt av någonting som händer omkring dig. Känn dig trygg i den djupa förvissningen om världens meningsfullhet och inneboende godhet. Var sann mot dina högsta ideal. Se till att du inte halkar tillbaka i gamla reaktionsbanor. Var rakryggad och modig i andliga ting. Var alltid lugn. Argumentera eller försvara dig inte i onödan mot anklagelser, vare sig de är befogade eller inte. Acceptera kritik lika väl som beröm. Ingen annan än Gud kan bedöma ditt verkliga jag.

 

 

Dagens bön.

Jag ber att jag inte ska bli oroad av andras omdömen. Jag ber att jag ska låta Gud ensam bedöma mitt verkliga jag.

 
 
 
 
Ja jag har fortfarande ett stort ego, eller jag är väldigt egocentrisk. Fast jag har ju blivit mycket bättre än när jag var aktiv och drack. Fast jag har fortfarande svårt att visa min kärlek. Det är inte bara jag jag jag längre. Det finns faktiskt andra runt omkring mig. Men i mitt egoistiska hjärna, så låter det som "om bara jag får, så får andra ordna resten själv." Jag behöver nog bli mer ödmjuk. Men som tidigare sagts så har jag blivit mycket bättre nu än när jag var en aktiv alkoholist. Men ändå har jag få vänner, änna vänner som hör av sig och undrar hur jag mår.
Fast jag vet ju inte de kanske läser det här på nätet varje morgon eller dag så utlämnar jag ju mitt mående här. I kväll så är det möte i Farsta i Al-Anon vuxna barn gruppen klockan 19:00. Där har jag mina vänner.

Att göra service

 

Dagliga Reflektioner 29 mars.

 BETRODDA TJÄNARE.

 De är tjänare. Ibland blir deras otacksamma uppgift att vara gruppens passopp. 
AA: s TOLV TRADITIONER,sid 96

 

 I Zorba beskriver Nikos Kazantzakis ett möte mellan huvudpersonen och en gammal man som håller på att plantera ett träd. "Vad har du för dig?" frågade Zorba. Den gamle svarade: "Du ser mycket väl vad jag gör, min son. Jag planterar ett träd." Zobra undrar: "Men varför plantera ett träd, när du aldrig kommer att få se det bära frukt?"  Och den gamle mannen genmäler: "Jag, min son, lever som om jag aldrig kommer att dö". Svaret lockar fram ett svagt leende på Zorbas läppar och när han går sin väg utbrister han i ironisk ton: "Så märkligt, jag lever som om jag skulle dö i morgon!" 


Som medlem i Anonyma Alkoholister har jag funnit att tredje legatet är en fruktbar jord att plantera min nykterhets träd i. De frukter jag skördar är underbara: frid, säkerhet, förståelse och ett dygn av oändlig tillfredsställelse. Tillsammans med det förstånd som tillåter mig att lyssna på mitt samvete, talar legatet vänligt till mig och säger: Du måste släppa taget i servicearbetet. Det finns andra som behöver plantera och skörda.

 

 
 
 
Jag har gett mycket service. Den viktigaste servicen är att öppna på mötena och att koka kaffe. Det har hänt många gånger att jag har suttit själv på möten, när jag har öppnat. Men kommer det en till så kan det bli ett underbart möte. I dag så är det mötesdag, först ett ACA möte, sedan ett AA möte i Rågsved. Den service jag ger i dag är att jag är kassör i min ACA grupp.
Som tur är så är det en andre kassör som jag kan lämna över till. Jag vet att innan jag hittade min nyktehet, så sket jag i framtiden. Jag söp och struntade i alla andra. Jag är glad över att jag är nykter i dag och kan visa andra hur det är att leva nyktert. Klart att en del kan dricka alkohol, men jag kan inte hantera det så jag skjuter vi det första glaset framför mig även i dag.Som för övrigt är fästmöns födelsedag.