Ännu en bra dag framför mig.

 

31 augusti

 

   ”Vilken härlig dag”, brukar folk säga när   det är fint väder. I Al-Anon lär vi oss bland annat att en dags värde inte   beror på vädret utan på våra attityder och på hur vi reagera inför det som   händer.

   Vi kan göra varje dag till en härlig dag.   Al-Anons utmärkta lilla bokmärke Bara   för i dag, utrycker det så här: ”Bara för i dag ska jag vara trevlig .   Jag ska se så bra ut som möjligt, klä mig snyggt, inte höja rösten, inte   kritisera ett enda dugg. Jag ska inte anmärka på någonting och inte försöka   förbättra eller förändra någon annan än mig själv”. Det kommer att göra denna   dagen ljusare för mig och för alla jag kommer i kontakt med!

 

Dagens påminnelse

  Jag ska bestämma mig för   att vara glad hela dagen, varje ögonblick. Jag ska inte ha för stora   förväntningar och det ska skydda mig från att bli irriterad på småsaker som   inte blir precis som jag vill. Jag ska försöka uträtta någonting speciellt,   kanske göra någonting svårt som jag länge skjutit upp. Jag ska le vänligt mot   alla jag möter i dag.

 

Vilken behaglig känsla jag får när jag tänker på att allt jag just nu   behöver bry mig om är den här dagen. Det gör allt betydligt enklare!”

 
 
En underbar väntar mig trots att jag missar dagens Ac-As möte i morse. Men jag ska i alla fall gå på ett AA möte, men jag har inte bestämt mig för Al-Anon mötet i kväll jag tror att jag även hoppar det också. Men jag ska inte må sämre för det. Nu ska vi till mamma och sedan vidare på möte i Rågsved.

Förstår nu att jag inte var trevlig som aktiv.

 

30 augusti

 

   När situationen i en familj blir verkligt   förtvivlad, och vi känner det som om vi inte orkar leva en enda dag till med   osäkerhet, fruktan, förnedring och allmänt elände, beslutar vi oss kanske för   att göra något åt saken. Det är bra, men vad ska vi göra? Det är mycket   viktigt att vidtaga rätta åtgärder. Låt mig tänka efter.

   Är jag i sådant mentalt skick, oavsett om   jag är uppfylld av ilska, bitterhet och förvirring eller inte, att jag kan   fatta ett klokt beslut? Har jag alltför lätt rättat mig efter goda råd,   välmenande men baserade på begränsande kunskaper om min situation?

 

Dagens påminnelse

   När jag löpt linan ut, har jag levt länge   med dessa påfrestningar. Låt mig vara tålmodig ett litet tag till medan jag   väger nackdelarna mot fördelarna. Kommer en radikal förändring verkligen att   innebära en förbättring för mig, för mina barn och kanske till och med för   min make?

   Innan jag fattar ett beslut eller gör   någonting, ska jag anstränga mig ytterligare för att tillämpa Al-Anons   program. Det kan få mig att komma fram till en annan och kanske mera   konstruktiv lösning än den drastiska förändring som jag övervägde att   vidtaga.

 

”Förvissa dig om att den medicin du beslutar dig för at ta i ett   hastigt och förtvivlat ögonblick, inte förorsakar dig mer lidande än   sjukdomen”.

 
 
 
 
Ja jag förstår nu varför ingen ville vara tillsammans med mig som aktiv alkoholist. Jag själv går på Al-Anon eftersom jag växte upp med den här sjukdomen. Jag lever ju inte tillsammans med någon alkoholist. Men jag har ju släktingar som har den här sjukdomen. Men de måste själva vilja bli nyktra, för att kunna få hjälp. I dag så ska jag på bröllop. Min farbror som har samma namn som jag ska gifta sig.

Vill inte ha för höga förväntningar

 

 

29 augusti

 

   Hur många av mina missräkningar och   besvikelser kommer av att jag har för högt ställda förväntningar? Det är bra   att ställa höga krav, under förutsättning att vi med orubbad sinnesro är   beredda att acceptera även det som inte blir som vi tänkt oss.

  Vi ställer högre krav på alkoholisten än   vad en sjuk och förvirrad människa kan klara av. När han väl är nykter   förväntar vi oss en total förvandling. Framför allt ställer vi för höga krav   på oss själva.

 

Dagens påminnelse

   Lär mig att vara nöjd   med mindre än jag önskar och att acceptera och uppskatta det jag har. Jag ska   inte ha för stora förväntningar eller ställa för stora krav på någon, inte   heller på mig själv. Glädjen kommer inte av att vi är rasande på livet för   att det inte gett oss mer, utan av att tacksamt ta emot de goda som kommer   till oss. Denna sunda attityd är ingalunda tecken på resignation, utan accepterande av verkligheten.

 

”Vad du har kan tyckas lite; du önskar dig så mycket mer. Se hur barn   förhoppningsfullt stoppar handen i en trång kruka för att få tag på en   godsak. Om de fyller handen kan de inte få ut den och börjar gråta. När de   släpper taget om några av godsakerna får de ut resten. Även du måste släppa   taget om dina önskningar. Begär inte för mycket…”

(Epiktetos)

 
 
 
 
Ja jag vill inte ha för höga krav. Det enda jag vill är att inte ta det första glaset. Det viktigaste först, att skjuta det första glaset. Jag vet också att jag inte kan kräva någon annan ska vara nykter. De måste faktiskt vara nyktra för sin egen skull. Jag blev nykter för min egen skull till glädje för många andra. Jag får inte ha för höga krav  på varken mig själv eller någon annan. Ja måste ta det lugnt och göra en sak i taget.
I dag är det fredag och det ska bli skönt med helg, som innebär bröllop hos min farbror, med samma namn som jag.
Är väldigt nöjd med livet, fast jag kanske begär för mycket ibland.