Måste sluta slå på mig själv.

 

 

                                      31   juli

 

   Jag skulle vilja göra en tillbakablick på   denna månad för att se vilka framsteg jag har gjort och vilka förändringar   som skett i mitt liv som resultat av att jag tillämpat Al-Anons program.

    Har jag ägnat tillräcklig uppmärksamhet   åt de Tolv Stegen? Har jag läst åtminstone något lite varje dag? Är min   relation till familjen lugnare och positivare än för en månad sedan? Har jag   återupptagit kontakten med någon vän jag har försummat, gottgjort något jag   brutit, ansträngt mig för att undvika skvaller, försökt lära mig något nytt?

 

Dagens påminnelse

   I dag ska jag göra tillbakablickar och   förberedelser för den kommande månaden, då jag ska göra nya ansträngningar i   mitt personliga utvecklingsarbete.

   Om jag finner att jag inte gjort några framsteg   under den gångna månaden ska jag inte misströsta, för jag måste framförallt   lära mig att acceptera mig själv sådan jag är. Allt gott jag vill uträtta   börjar där.

 

”Att då och då kontrollera mina framsteg är uppmuntrande, eftersom   det visar mig att jag gradvis lär mig hur jag ska göra för att kunna leva i   balans och sinnesro.”

 
 
Jag ska erkänna att jag är dålig på att arbeta i Al-Anons program. Men jag arbetar med många tolv stegs program. Både Al-Anon, ACA och AA. Jag skriver ju den här bloggen varje dag och  det hjälper mig lite. Har även försökt att översätta en ACA bok från engelska och det hjälper även mig. Även om jag har haft semester de senaste veckorna och kanske inte engagerat mig lika mycket i stegarbetet. Men jag har dem i tankarna hela tiden. Huvudsaken är att jag inte tar det första glaset. I så fall skulle jag rasera allt det jag har byggt upp.
Jag får bättra på mig det jag har missat. Jag har ju inte så många vänner, men de som jag har haft har jag vart dålig på att hålla kontakten med. Men även de har vart dåliga på att höra av sig till mig.

Ska leva för i dag!

 

 

                                    30   juli

 

   Hur många vakna timmar har ett dygn? Hur   ska jag använda dem? I dag, endast denna dag, är den tid jag har till   förfogande, därför ska jag använda den väl. Jag ska inte låta ett enda   ögonblick upptagas av gårdagens bekymmer. Jag ska inte heller låta en enda   tanke av oro inför morgondagen passera mitt huvud.

    Jag ska använda tiden till mina   väsentligaste uppgifter och kanske ta itu med de svåra sakerna först, så jag   inte frestas att skjuta upp dem till morgondagen. Jag ska se till att få utrymme   för lite trevligheter och avkoppling och någon tid, om än bara tio minuter,   för ensamhet, meditation och bön.

 

Dagens påminnelse

   Denna dag tillhör mig. Jag kan använda den   för att göra underbara, kreativa saker, vilket också omfattar skapande av ordning   såväl i min yttre miljö som i min inre. Ingen annan äger den tid som   tilldelats mig, så vilken glädje jag ska få av varje ögonblick beror på   vilket innehåll jag själv ger det.

   Al-Anon uppmanar mig att leva en   dag i taget. Detta är en dag.

 

”Bara för i dag ska jag vara orädd. Jag ska framförallt inte vara   rädd för att njuta av det som är vackert, och tro att på samma sätt som jag   ger till världen kommer världen att ge till mig.”

(Al_Anon:Bara för i dag.)

 
 
 
Jag ska leva bara för i dag, fast jag får ändå inte glömma bort hur det var när jag förstörde mitt liv. Jag vill inte göra om samma misstag som jag har gjort. Jag måste också kunna planer för framtiden, men jag vet ju inte hur saker och ting kommer att utspela sig. I dag ska jag följ med fästmön till ett möte inne i stan. Jag vet ju inte hur det kommer att gå, men det är hon som ska på mötet. Jag får väl sätta mig och fika någonstans i närheten.
Jag vet att jag inte kan sia om framtiden och jag kan inte ändra på det som redan har vart. Jag har gjort många misstag men gjort är gjort, det är ingenting jag kan ändra på. Jag kan inte dra tillbaka tiden, men jag kan ju försöka undvika att göra samma misstag som jag redan har gjort.

Jag var mer ilsken förr

 

                         29   juli

 

   Från och med i dag ska jag unna mig en   stilla stund med Al-Anon varje dag. Det är särskilt viktigt att komma ihåg   när det är bråk och kaos i familjen. Om jag står för lugnet i hemmet kommer   jag åtminstone inte att göra saker och ting värre.

   Genom total tystnad kan stillhet uppstå,   men om den innehåller den minsta lilla gnutta av ilska eller ovänlighet   förlorar den sin kraft. En obeveklig tystnad är en ännu större utmaning för   motparten än ord. Verklig stillhet innerhåller sinnesro, accepterande och   försoning. Jag ska påminna mig detta när jag hamnar i en stressig situation.

 

Dagens påminnelse

  När jag förstår att jag kan välja om jag   vill låta ilskna ord beröra mig eller inte, kan jag också intala mig själv   att behålla mitt lugn. De flesta ilskna utbrott är oftast ologiska och   ogrundade, så varför skulle de behöva såra mig? Om jag drabbas av ett   vredesutbrott från alkoholisten, ska jag tänka på att det kan vara ett utryck   för den skuld han bär på och jag ska inte tillåta mig själv att ta över den.

 

”I lugnet och i tystnaden uppenbara sig sanningen…”

 
 
 
Fast det är klart att även i dag så kan jag tända till. Men jag tycker att det är jobbigt att vara arg. Jag vet att jag var mycket argare, när jag var aktiv i mitt drickande. Jag vet också, att det inte är någon del att tjafsa med någon som är berusad. Jag vet att det inte är någon del att försöka få rätt hur mycket rätt jag än har. Så istället för att skrika och gorma är det bättre att gå i från än att argumentera i mot.
Det är ju verkligen jobbigt att vara arg i den här värmen som vi har i dag. Det är nog lätt att bli arg nu när jag sover dåligt på grund av dålig sömn.