På väg framåt!

 

30 april

Vare sig man är van vid att förändra eller ej känner man sig osäker när det gäller att ändra inställning, kläder, livsstil. – Josephine Miles

Att vara van vid en viss situation skänker en viss trygghet, även om det är en besvärlig situation. För att förändra en svår situation måste man få stöd av andra människor. Men framför allt måste man vara övertygad om att förändringen är till det bättre. För de flesta av oss kommer svårigheterna och lidandet att förvärras.
I efterhand undrar man varför man har väntat så länge. Men då glömmer man att det öppnas inga nya dörrar förrän man har stängt den som man har bakom sig. Det viktigaste är att det alltid öppnas en ny dörr. Våra gamla plågsamma erfarenheter driver oss mot nya utmaningar, nya möjligheter, en ny utveckling. Och vi klarar av förändringarna. Det ställs aldrig större krav på oss än vi klarar av. Det krävs exakt vad vi behöver. Våra erfarenheter har inte förberett oss på de oförutsedda följder som förändringarna kan medföra. Men om vi förlitar oss på våra vänner och tror på livets inneboende kraft, kommer vi att klara av allt som väntar oss.

Om jag står inför någon form av förändring i dag, vet jag att jag inte är ensam. Det som väntar mig är det rätta för mig och det är nödvändigt för mitt välbefinnande. Liv är utveckling. Nu väntar mig nästa steg i mitt liv.

 
 
 
God morgon denna valborgsmässoafton förr när jag var yngre så söps det på den här dagen. Men inte i dag, i dag så ska vi ta och resa till Finland Helsingfors tur och retur. Ja jag gjorde ju en stor förändring för mer än 17 år sedan då jag slutade att dricka. De var även en stor förändrig efter den svåra misshandeln 1995. Fast olika förändringar sker varje dag. Ja i dag är en ny dag och jag ska gå denna väg till det bättre, och hoppas på att inte snubbla, på några oförutsagda hinder.

Att göra sina misstag

 

 

 

                                   29 april

 

Jag växte upp med skuldkänslor och klander mitt bland sträng kritik och konstant rädsla. Även nu, efter år av tillfrisknande i Al-Anon, reagerar jag med skuldkänslor, förstorar upp betydelsen av mina misstag och tänker ofta mycket negativt om mig själv, när jag tänker på misstag.

   I Al-Anon lär jag mig att se mer realistiskt på mig själv. Förvisso har jag kämpat med alkoholism och fått en och annan smäll. Jag har gjort många misstag som inte hade något att göra med alkoholism, men jag är inte elak. Det är dags att sluta upp att behandla mig själv som om jag vore det.

   Det fanns en tid när den enda makt jag tyckte att jag hade var makten att röra till allting. Numera är jag fri att se på mina misstag utan att blåsa upp dem i storlek, eftersom jag lärt mig att tro på mig själv och min förmåga att förbättra mitt eget liv. Jag kan lära mig att sluta upprepa dessa misstag, och jag kan gottgöra den skada jag har gjort.

 

             Dagens påminnelse

 

Jag ska inte kedja fast mig vid det förflutna med självutplånande skuldkänslor eller genom att blåsa upp betydelsen av mina misstag. I dag ska jag i stället möta mitt förflutna och hela gamla sår, så att jag kan gå framåt mot ett rikare och mer glädjefyllt liv

 

”Du behöver inte lida av ständigt kaos för att växa.”

                                                                                  John C Lilly

 

 

 

 

Ja jag har rätt att göra mina misstag, fast jag måste också lära mig att inte åter upprepa dem. Jag måste lära mig ut av mina misstag. Det är klart att jag fortfarande är rädd för att göra fel. Jag har en liten perfektionist i mig. Men ändå tycker jag att jag är slarvig. Men när jag väl sätter i gång så försöker jag att göra det så noggrant som det går. Därför kan det ta lite tid när jag väl har påbörjat det. Jag vet att jag har betett mig ila när jag var aktiv och ständigt flydde in i alkoholen. Men i dag så vet jag att det löser inget att dränka sina bekymmer i alkohol. Jag har vuxit upp nu till en bättre människa. Fast det är klart att jag fortfarande kan begå misstag. Men jag måste lära mig ut av dem.

Ge kärlek!

28

april

 

Just idag uttrycker jag min kärlek.

Guds ord till oss människor är inte ett visst antal böcker slutgiltiga sanktionerad på ett kyrkomöte i Rom under 300-talet, utan ”jag älskar dig”.

Hur kan jag visa kärlek idag?


 
 
 
Ja att vara vänlig mot de jag möter. Att vara vänlig mot mina medmänniskor, Det kan kanske räcka med att hålla upp dörren åt någon annan.I kväll är det stegmöte i programet i från den engelska boken. Jag kanske ha svårt att visa kärlek till mina närmaste. Eller så kanske jag visar fel kärlek. Mycket är nog på grund ut av min uppväxt. Jag fick aldrig den rätta kartan, hur jag ska ge kärlek till mina medmänniskor. Jag hoppas att jag gör det nu. Jag försöker i alla fall att visa den till dem jag möter