Jag berättar bara hur jag gör.

Dagliga Reflektioner 31 oktober.

 

ATT UNDVIKA STRIDIGHETER.

 

Världshistorien visar oss spelet om stridande nationer och grupper, som slutligen slets sönder och gick under därför att de själva skrivit under avtal eller lockades att lägga sig i tvister. Andra splittrades av rena rama självgodheten, när de försökte tvinga på resten av mänskligheten tusentals år av sin egen erfarenhet.
(DE TOLV STEGEN/DE TOLV TRADITIONERNA, sid 121)

 

Som AA-medlem och sponsor vet jag att jag kan vålla svår skada, om jag ger efter för frestelsen att uttala åsikter och ge råd kring någon annans medicinska, äktenskapliga eller religiösa problem. Jag är varken läkare, familjerådgivare eller jurist. Jag kan inte tala om för någon annan hur han eller hon bör leva. Men jag kan berätta, hur jag själv har kunnat ta mig igenom liknande situationer utan att börja dricka och hur AA:s steg och traditioner hjälper mig att leva.


Ja det är ju min egen nykterhet jag har. Det som jag gör behöver inte hjälpa andra. Jag tänker på det här med att jag själv dricker alkoholfri öl. Det har ju vart mycket diskussion om att många nyktra alkoholister tar återfall efter att de har druckit det. Jag talar ju bara för mig själv och jag vet ju inte hur andra reagerar genom att dricka alkoholfri öl. Eftersom jag har hört att många tar återfall på det så måste jag ta det lugnt. Men jag tänker på det här med min rökning. Jag rökte ett paket cigaretter om dagen för några år sedan. Jag började då att använd Nicorette inhalator och höll på att använda den någon månad men jag är nu rökfri sedan 19 november 2009. Fast det är klart att jag fortfarande kan känna mig röksugen. Men det var en kollega som sa till mig efter att han hade slutat röka för länge sedan att det känns bara en kort stund. Suget alltså, men att den släpps direkt. Jag berättar bara hur jag har gjort för att hålla mig nykter en dag i taget.

Så ni får ta det ni vill och lämna resten ut av hur jag har gjort. Jag är glad över att jag slipper dricka någonting i dag.

 

Måste lyssna på gruppsamvetet.

Dagliga Reflektioner 30 oktober.

LEV OCH LÅT LEVA.

Anonyma alkoholister har aldrig sedan starten splittras av någon större tvist. Inte heller har vår gemenskap någonsin offentligt tagit parti för eller emot i någon fråga i denna stridande värld. Detta är emellertid inte någon dygd som vi har kämpat oss till. Man kan nästan säga, att vi är födda med den. ...”Så länge vi inte grälar om dessa saker internt är det en garanti för att vi aldrig gör det offentligt.”
(DE TOLV STEGEN/DE TOLV TRADITIONERNA, sid 121)

Kommer jag ihåg att jag har rätt till en egen åsikt, men att andra inte behöver dela den? Det är andan i ”Lev och låt leva”. Sinnesrobönen påminner mig om att med Guds hjälp ”acceptera det jag inte kan förändra”. Försöker jag fortfarande förändra andra? Och när det gäller ”mod att förändra det jag kan”, kommer jag ihåg att mina åsikter är mina och dina är dina? Är jag fortfarande rädd att vara mig själv? Kan jag beträffande ”förstånd att inse skillnaden” hålla i minnet att mina åsikter grundar sig på mina erfarenheter? Om jag försöker uppträda som allvetare är jag väl egentligen avsiktligt stridslysten?

Ja när jag är i en grupp så måste jag lyssna på gruppsamvetet. I en av mina hemma grupper som jag hade. Som jag har närmast där jag bor. Den gruppen hette Globen 180 grader det gillade jag fast gruppsamvetet ville annorlunda. Fast gruppsamvetet vill ta tillbaka det gamla namnet bara Globen gruppen och så fick det bli. I min nuvarande hemma grupp så beslöt vi att ta bort läsningen ut av det blå kortet i början på mötet. Vi var ju bara två stycken på det praktiska mötet. Men vill folk ändra någonting i gruppen så får de vara med på de praktiska mötena. Som är den första söndagen i månaden, så på söndag är det ett praktiskt möte. I morgon så har vi ett nytt möte i Rågsved klockan 19:00.

 

Jag går min egen väg

 

Dagliga Reflektioner 29 oktober.

 

MEDEL ATT ÖVERLEVA.

 

Eftersom tillfrisknandet från alkoholism är själva livet för oss, är det viktigt att vi med hela vår kraft slår vakt om
de medel vi har att överleva.
(DE TOLV STEGEN/DE TOLV TRADITIONERNA, sid 121)

 

Den ärlighet som AA-medlemmarna uttrycker på möten har kraft att öppna mitt sinne. Ingenting kan stoppa det energiflöde som ärligheten alstrar. Det enda hindret för detta flöde är berusning, men den som väljer att komma tillbaka möts aldrig någonsin av en stängd dörr. Så snart en AA-medlem har tagit emot nykterhetens gåva, uppmuntras han eller hon att dag för dag leva i ett program av ärlighet.
Min Högre makt har ett ändamål med mitt liv. Jag ber honom godta mina ärliga ansträngningar att fortsätta min vandring på en andlig livsväg. Jag ber Honom om styrka att lära känna och söka uppnå Hans vilja.

 

Ja i dagens tidning Svenska dagbladet står det om att alkohol fria produkter är farliga för oss alkoholister. Ja jag dricker ju alkohol fri öl. Men även jag har hört att många har tagit återfall på grund ut av att de har druckit alkoholfri öl. Jag tror att det är för person till person. Ja jag tror att många kan ta återfall på grund ut av att de dricker alkohol fritt. Jag ber till min högre kraft att jag inte ska dricka någonting över 1 % alkohol i dag.

Jag tror att det är person till person, en del kan nog dricka alkoholfri öl fast andra kan trigga igång den här reptilhjärnan att börja dricka igen. Jag ber till min högre kraft att slippa dricka något starkare i dag.