Han hör och vet allt!

 

 

                                      30 juni

 

”Jag var ute och gick i skogen   en dag och blev överraskad av en barnröst. Jag följde ljudet och försökte   förstå vad han sa. Jag fick syn på en pojke uppflugen på en klippa och insåg   varför hans ord verkade meningslösa: han upprepade alfabetet. ´varför läser   du alfabetet så många gånger?´ frågade jag. Han svarade: ´Jag läser mina   böner. 'Jag kunde inte låta bli att skratta. ´Böner? Allt jag hör är   alfabetet. 'Tålmodigt förklarade barnet: ´Jo, jag kan inte alla ord, så jag   ger Gud bokstäverna. Gud vet vad jag försöker säga.´”

   För många år sedan, när min farmor   berättade den här anekdoten, betydde den inte så mycket för mig, men det   andliga liv jag fått i Al-Anon har gett den en ny mening. I dag påminner den   mig om att bön är till för mig, inte för Gud, som vet vad jag går igenom utan   att behöva få det förklarat för sig. Med min bön säger jag att jag är villig   att ta emot hjälp. Avsikten med mina böner kommer ifrån mitt hjärta, inte   från mina ord.

 

                Dagens   påminnelse

Bön är min mest personliga form   av kommunikation. Jag kan be medvetet genom att tänka, skriva, skapa, känna   och hoppas. Antingen jag går djupt in i mig själv eller vänder mig utåt mot   naturens majestät är det bönens anda snarare än dess form som räknas. I dag   ska jag låta mitt hjärta tala.

 

”Gud möter mig där jag är … Om jag är bara villig, kommer Han till   mig.”

                                            As   We Understood

 
 
Ja den Gud så som jag ser han hör och ser allt. Jag har ju döpt om min Gud till Godhetens Underbara Drivkraft. Är jag god mot mina med människor så är de ofta vänliga mot mig tillbaka. Fast det kan ju faktiskt vara de som inte är det och dem måste jag ignorera. Min bön i dag är att slippa ta det första glaset. Läser även tredjestegs bönen så att jag inte är så egoistisk i dag. Får inte bara tänka på mig själv, utan även tänka på alla mina medmänniskor. Så nu har jag lämnat över mig till honom, och hoppas att han leder mig rätt i dag. Först ska jag till Rågsved på AA möte klockan ett, sedan på ett Al-Anon möte i Maria gruppen. Klockan 16:00. Klockan 18:00 är det även vuxna barn möte. Jag får se om jag kommer att gå dit,

Måste arbeta med mig själv.

 

                                   29 juni

 

Efter en tids tillfrisknande   plockad jag fram arbetsbok för framsteg, Al-Anons vägledning till en   genomgripande och oförskäkt moralisk inventering (Fjärde Steget). Jag var väl   medveden om mina brister och jag var ivrig att bli fri från deras grepp om   mig. Men jag väntade mig inte så många frågor om mina fördelar!

   Om och om igen uppmanades jag att hitta   positiva egenskaper hos mig själv. Det var frustrerande! Varför förlora tid   på saker som redan fungerade? Uppenbarligen var mina tillgångar inte särskilt   värdefulla eftersom de inte hindrat mitt liv från att bli ohanterligt. Min   sponsor föreslog att jag kunde ha något att lära mig av mitt motstånd mot   denna del av steget. Han hade rätt.

   Till slut insåg jag att mina tillgångar är   den grund som mitt nya, sundare liv ska byggas upp. Att vägra erkänna dem   håller bara min självkänsla nere. Så länge jag betraktar mig själv som   ömklig, hopplös och sjuk behöver jag inte förändras.

   Jag visste att jag var redo att trivas   bättre med mig själv, så jag samlade min villighet och räknade upp alla de   positiva saker jag kunde hitta hos mig själv. Jag har trivts mycket bättre   med mig själv sedan dess.

 

             Dagens   påminnelse

I dag ska jag erkänna att jag   har många positiva egenskaper, och jag ska dela med mig av en eller ett par   av dem till en vän.

 

”Alla framsteg måste gro från ett frö av självuppskattning …”

                                  Gift med en alkoholist – ett   dilemma

 
 
Ja jag arbetar med en bok fortfarande med De Tolv stegen- En utväg där jag just nu arbetar på steg nio. Men jag köpte ARBETSBOK FÖR FRAMSTEG Som jag ska sätta mig att arbeta med när jag är klar med alla stegen. För jag kommer att arbeta med stegen resten ut av livet. För jag vet att jag har många fel och brister som jag måste arbeta med att bli av med. Jag mins när jag arbetade med det fjärde steget i AA och hade en sponsor. Det var jätte jobbigt för jag ville att han skulle bli nöjd. Men det är ju inte han som skulle bli nöjd och det är ju mitt steg fyra som jag skulle göra.
Jag har ju inte bara negativa egenskaper utan jag har även andra egenskaper. Jag duger så som jag är. Därför skapade jag den gruppen på FB för att visa att vi alla duger så som vi är. Jag måste sluta se ned på mig själv. Jag duger trots att jag har de här sjukdomarna, både alkoholism och hjärnskada. Som jag fick i samband med min alkoholism.

Förstår att alla lämnade mig

 

                                                           28 juni

 

För mig kändes det alltid som   att alkoholistens drickande fläckade ned mig på ett förfärligt sätt, och jag   oroade mig för vad folk tänkte. En dag sade han att han ville bli nykter. Jag   var överlycklig en hel dag – till hans nästa fylla. Sedan var jag förtvivlad.

   Några månader senare gick han äntligen   till AA. Två dagar senare började han dricka igen.

   Det viktigaste jag lärt mig i Al-Anon är   att mitt välbefinnande inte beror på om alkoholisten dricker eller inte. Hans   beteende visar inte vem jag är utan sjuk han är. Mitt beteende, däremot,   visar vem jag är, och jag är skyldig att vara uppmärksam på vad det har att   säga mig. Jag måste ta hand ta hand om mig själv. Jag måste acceptera att   alkoholism är en sjukdom som kan hejdas men inte botas. Många alkoholister   gör ett antal försök att bli nyktra innan de verkligen lyckas; andra lyckas   aldrig. Mitt liv är för viktigt för att jag ska slösa bort det i väntan på   någon annans val, även om är någon jag älskar ömt.

 

                Dagens   påminnelse

Oavsett om alkoholisten i mitt   liv är full eller nykter, är just nu den rätta tiden att lägga energi på mitt   eget tillfrisknande.

 

”Al-Anon hjälpte mig att ägna min uppmärksamhet åt vad jag kunde göra   åt min situation i stället för åt vad jag trodde alkoholismen skulle göra.   Jag var den som måste ta ställning.”

                                                               …   In All Our Affairs

 
 
Ja jag kan inte ha vart rolig att ha levt med när jag var aktiv. Jag är glad nu att jag lever nykter. Fast det kan faktiskt vara jobbigt när min fästmö, dricker sig berusad i dag. Men jag går ju på mötena för min egen skull och inte för någon annans skull. Men mesta går jag på AA möten, men jag går även på både Al-Anon och Al-Anon vuxna barn. Eftersom jag är uppväxt i en dysfunktionell familj.