Att leva i nuet

AA-tanke för dagen 30 juni.

 

Alkoholister är oförmögna, eller ovilliga, att leva i nuet så länge de är hemfallna åt spriten. Följden blir att de lever i att ständigt tillstånd av samvetskval och fruktan, på grund av sitt lastbara förflutna och dess sjukliga böjelser, eller på grund av den ovissa framtiden och de onda aningar som vagt förknippas med den. Så det verkliga hoppet för en alkoholist är att ta tag i nuet. Tiden är nu, idag. Nuet är svårt. Det förflutna är oåterkalleligt. Framtiden är lika osäker som livet självt. Bara nuet tillhör oss.
Lever jag i nuet?

 

 

Att begrunda idag.

Jag måste glömma det förflutna så mycket som möjligt. Det är över och borta för alltid. Jag kan inte göra något åt det förflutna, annat än att släpa på bördan av mina misslyckanden i det förgångna. Jag måste gå vidare i tro. Molnen ska lätta och vägen ljusna. Stigen blir mindre stenig med varje steg framåt jag tar. Gud har inga förebråelser för något Han redan har botat. Jag kan bli frisk och fri, fast jag har ödelagt mitt liv i det förgångna. Kom ihåg vad bibeln säger: "Icke heller fördömer jag dig; gå och synda icke mera."

 

 

Dagens bön.

Jag ber att jag inte ska släpa på det förgångnas börda. Jag ber att jag ska få lägga den ifrån mig och sträva vidare i tro.
Ja jag måste släppa det som har hänt, fast det är svårt eftersom jag fortfarande lider ut av hjärnskadan jag fick i samband med misshandeln 1995. Som jag fick på grund av att jag var onykter. Jag måste berätta hur det kom sig att jag blev misshandlad och att det var på grund ut av mitt alkohol intag som det skedde.

Jag måste leva i nuet jag kan inte leva i det förgångna eller i framtiden. Jag har ju inte många vänner eller bekanta och mycket måste bero på mig själv. Jag vet inte, men jag tror att det beror på någon slags rädsla. Rädsla för att bli sviken eller lurad. Att inte bli omtyckt och ogillad. Varför vet jag inte. Kanske beror det på min uppväxt och barndom. Jag har inte analyserat det. Fast jag får lov att släppa det och försöka leva i nuet.

En ny dag i värmen

AA-tanke för dagen 29 juni.

Anonyma Alkoholisters program innebär en oavbruten strävan att förbättras. Det kan inte finnas någon längre viloperiod. Vi måste försöka att arbeta hela tiden. Vi måste ständigt hålla i minnet, att det är ett program som inte kan mätas i år, eftersom vi aldrig helt och hållet uppnår våra mål, och heller aldrig blir botade. Vår alkoholism hålls i schack genom att vi dagligen lever efter programmet, men den har bara upphört tills vidare. Det är ett tidlöst program i alla avseenden. Vi lever efter det dag för dag, eller för att vara mera exakt, ögonblick för ögonblick - nu.
Strävar jag alltid efter att förbättras ?

Att begrunda idag.

Hela livet är en förberedelse för något bättre i framtiden. Gud har en plan för ditt liv, och den kommer att bli verklighet om du försöker lyda Hans vilja. Gud har planerat saker för dig som ligger långt bortom vad du kan förställa dig nu. Men du måste förbereda dig, så att du är redo för det bättre liv som ska komma. Nu är det dags för disciplin och bön. Tiden då allt ska uppenbaras kommer längre fram. Livet kan genomströmmas av fröjd och glädje. Så förbered dig väl för de bättre tider som stundar.

Dagens bön.

Jag ber att jag ska förbereda mig för det bättre liv som Gud har i beredskap för mig. Jag ber att jag ska lita på Gud om framtiden.En ny varm dag framför sig. I dag som är mitten ut av veckan ska jag försöka att gå hem som jag försökte i går. Fast jag kom bara till Slussen sedan gick jag ned i tunnelbanan. Det var för varmt att gå. Vi får se hur det är i dag, det är ju varmt även i dag. Men jag kommer att göra så gott jag kan.
I kväll ska jag sitta i tele jouren, fast först ska jag hem och städa badrumet för jag rakade av mig håret i går kväll och det blev för sent att städa badrumet. Nej nu måste jag skynda mig till jobbet.

Måste lämna över

AA-tanke för dagen 28 juni.

 

Du kan bevisa för dig själv att livet i grund och botten handlar om en inre attityd. Försök bara att komma ihåg vad som oroade dig mest för en vecka sedan. Du kommer antagligen att få svårt att komma ihåg det. Varför skulle du då i onödan oroa dig och gräma dig över de problem som uppstår i dag? Din inställning till dem kan ändras genom att du lägger ditt liv och dina problem i Guds händer, och litar på att Han ska se till att allt ordnar sig till det bästa, förutsatt att du själv försöker göra det rätta. En förändrad attityd till dina problem befriar dig från bördan att bära dem, och du kan i stället ta itu med dem med öppna ögon, utan fruktan.
Har min attityd förändrats?

 

Att begrunda idag.

 

Du kan inte se framtiden. Du skulle inte stå ut med att veta allt om framtiden. Det är därför som Gud bara uppenbarar den för dig dag för dag. Det första du gör varje dag är att lägga din vilja vid Guds fötter, beredd att låta Gud göra vad som är bäst. Om du förtröstar på Honom, kan du vara förvissad om att Han gör det som är bäst för dig. Nästa steg är att känna dig lugnt övertygad om att Gud är mäktig nog att göra allt vad Han vill, och att inget underverk är omöjligt för Honom. Sedan lämnar du framtiden åt Gud.

 

Dagens bön.

 

Jag ber att jag villigt ska lämna min framtid i Guds händer. Jag ber att jag ska vara övertygad om att det goda ska bli verklighet för mig så länge jag går den rätta vägen.
Jag måste lämna över till min högre kraft. Jag vet att om jag gör allt själv så brukar det gå åt skogen. Jag måste låta han som kan allt och vet allt. Glad Utan Alkohol för om jag dricker så vet jag att allt bara blir värre. I dag har jag inte lika mycket att oroa mig för som när jag var aktiv. Så min attityd förändrats väldigt mycket.

Jag kommer ihåg när jag hade kommit i från den senaste behandlingen, att jag suckade och tänkte att jag skulle vara nykter i resten ut av livet och började dricka på det. Fast nu i min senaste nykterhet så var det en som jag harmades över som sa : Christer du behöver inte vara nykter i resten ut av ditt liv. Du behöver bara vara nykter i dag.
Ja så enkelt är det jag behöver bara ta en dag i taget med min nykterhet och dagarna blir veckor, sedan månader och till slut år. Nu har jag tagit en dag i taget sedan 1997 och trivs med det.