Bara för i dag!

 

 

 

 

                                      30 september

 

Bara för i dag kan jag prova   ett nytt beteende. Jag kan försöka se det som att jag har fått ett helt liv   för att lära mig något om mig själv. Livet är kanske en serie experiment där   några har framgång och några misslyckats – och där både framgång och   misslyckandena visar vägen mot nya experiment.

   Bara för i dag kan jag prova att göra små   förändringar i något beteendemönster som hela tiden skapar problem för mig,   bara för att se vad som händer. Om jag till exempel har för vana att reagera   negativt mot en viss person eller situation – ta mig ur sängen, arbeta, be om   hjälp, auktoriteter – kan jag prova en annan, mer positiv reaktion. Jag kan   se det som en undersökning och lär mig något oavsett vad som händer.

   Den här dagen är allt jag har att arbeta   med. Det förflutna är över och morgondagen är utom räckhåll. Jag ska försöka   komma ihåg vilken fin gåva den här dagen är och använda den till fullo.

 

Dagens påminnelse

Bara för i dag ska jag leta   efter sätt att njuta av livet – stanna till vid en trädgård, börja med en ny   hobby eller ringa en god vän. Jag kan leta efter humor. Jag kan uppskatta   kärlek. Jag kan utforska något nytt. Kanske ska jag bara för i dag prova att   stå på huvudet för att se om jag tycker om utsikten.

 

”Bara för i dag ska jag hitta lite tid att koppla av och inse vad   livet är och vad det kan vara; tid att tänka på Gud och få ett bättre   perspektiv på mig själv.”

                                               Alcoholism, the Family Disease

 
Ja vad ska jag hitta på i dag då? Ja förutom att arbeta, ja jag tycker ju om att arbeta och har roligt. Jag älskar också att lära mig något nytt varje dag. Undra vad jag ska göra för något annorlunda i dag. Det blir väl som alla andra måndagar, först arbete och sedan i kväll så blir det Al-Anon vuxna barn i Farsta och jag hoppas att jag får med min fästmö dit i dag också. 

Våldsamheterna!

 

 

                                   29 september

 

En del alkoholister blir   våldsamma, särskilt när de dricker. Hur hanterar vi våld? Vad kan vi göra åt   det?

   Al-Anon ger inga råd när det gäller   förhållanden, vi förespråkar varken att avsluta dem eller att fortsätta   arbeta med dem. Sådana beslut är det bäst att låta varje enskild medlem fatta   när han eller hon är redo. Vi betonar dock vårt personliga ansvar att ta om   oss själva. Om vi vet att fysisk fara är en del av vår verklighet kan vi   erkänna det och vidta åtgärder för att skydda oss, åtminstone tillfälligt. Vi   kan ordna ett säkert ställe vi kan ta oss till när som helst om vi behöver   det. Det kan vara klokt att ha pengar och bilnycklar lätt tillgängliga. Vi   kan också söka professionell hjälp eller tala med polisen om vilka alternativ   som finns.

   Ingen har rätt att fysiskt misshandla en   annan person under några omständigheter. Vi kan gå igenom vårt eget beteende   och se om vi bidrar till problem genom att provocera någon som är full, och   arbeta för att ändra det. Men det är inte vårt fel att en annan person blir   våldsam eller elak.

 

Dagens påminnelse

Jag har inte makt att ändra på   en annan människa. Om jag har att göra med våld, är det jag som måste stå för   förändringen. Jag ska börja med att vara ärlig om vad som pågår.

 

”Det finns hopp, det finns hjälp, och jag har en omistlig rätt till   mänsklig värdighet.”

                                               … In All Our Affairs

 
 
 
Under min uppväxt så blev jag aldrig slagen ut av varken min mamma eller pappa. Jag har aldrig slagit någon kvinna. Fast våld har jag sett mycket ut av, jag tänker på den svåra misshandeln jag råkade ut för 1995. Han som misshandlade mig var inte berusad. Fast jag däremot var väldigt påverkad ut av både alkohol och andra drogen. Framför allt cannabis, jag vet inte om jag hade tagit någonting mera. Jag var säkert berättigad en smäll eller två. Fast så misshandlad som jag blev, det är ingen som är motiverad att få. Fast om våldet har jag en annan blogg som jag skriver i. Ja det är inte bara om våld jag skriver där. Fast jag skapade den för mitt motstånd till allt våld i samhället.

Släpp egot!

 

 

 

 

                                                          28 september

 

Jag fick en   kraftfull lektion i   att släppa taget en kväll på ett praktiskt möte.   Jag fick uppbåda en hel del   mod för att våga föreslå att min   hemmagrupp skulle ta med sinnesrobönen i vår   mötesinledning. En annan   medlem föreslog att vi skulle läsa traditionerna   regelbundet.

     Gruppsamvetet antog förslaget om   traditionerna medan min hjärtefråga,   sinnesrobönen, avslogs. Jag satt där,   helt uppfylld av sårad stolthet,   men något jag hade lärt mig i Al-Anon ekade   i mitt huvud: att sätta   princip före person. Plötsligt spelade det ingen roll   att mitt förslag   röstats ned. Vi alla tillsammans var en gemenskap, och det   var det som   räknades.

   I   den trygghet som min Al-Anon – grupp ger   mig kan jag släppa taget om   behovet att få min vilja fram. Med övning kan jag   tillämpa denna läxa   i alla mina relationer.

 

Dagens   påminnelse

Det är viktigt   att jag   uttrycker mina idéer. Det är också viktigt att jag accepterar   resultatet. Jag   kan ge mig själv ett erkännande för att jag har tagit   risken att yttra mig, i   vetskap om att jag inte har kontroll över   utfallen till min Högre Makt.

 

”Din rätta   uppgift är endast pliktens handling, inte handlingens   frukter. Så   kasta ifrån dig allt ditt begär och din rädsla för frukterna och   utför   din plikt.”

                                                                Bhagavadgita

 
Ja allt går ju inte på mitt sätt. Jag kommer i håg att jag hade en hemma grupp som hette Globen gruppen 180 grader. Jag tyckte att det var ett bra namn. Men vi ändrade den gruppens namn till ursprungs namn som var Globen gruppen. Det blev det namnet, fast gruppen har växt efter det, fast vi har ju även flyttat den. Jag går inte så ofta på den gruppen, fast jag tittar ned på den ibland.
Fast det är ju en AA grupp. Jag går ju på både på AA, Al-Anon, ACA och Al-Anon vuxna barn. Fast hemma gruppen är Rågsveds gruppen där jag blev nykter.
Jag måste släppa princip framför person, att allt blir inte så som jag själv vill. Släppa min egoism. Arbeta med mig själv.