Ingen bra morgon

AA-tanke för dagen 31 oktober.

 

Jag har mera frid och förnöjsamhet. Livet har liksom fallit på plats. Alla pusselbitarna har hamnat där de ska. Livet är komplett, en sammanhållande helhet. Jag kastas inte hit och dit av omständigheternas spel, eller av plötsliga ifall. Jag är inte längre som ett torrt löv, som motståndslöst virvlar iväg med vinden. Jag har funnit min fristad, den plats där jag hör hemma. Jag är nöjd. Jag har inga fåfänga önskningar om saker som jag inte kan få. Jag har ”sinnesro at acceptera det jag inte kan förändra, mod att förändra det jag kan, och omdöme att se skillnaden”.
Har jag funnit förnöjsamhet i AA?

 

Att begrunda.

 

Inom oss alla finns en medvetenhet som vittnar om Gud, en inre röst som talar till våra hjärtan. Det är en röst som talar förtroligt till oss, personligt, i stunder av stilla meditation. Den rösten är som en lykta för våra fötter, och ett ljus på vår stig. Vi kan ge oss ut i mörkret och bildligt talat röra vid Guds hand. Som det står i Stora Boken: ”I djupet av sitt hjärta har varje man, kvinna och barn en grundinställning om Gud. Vi kan finna den stora verkligheten i vårt eget innersta. Och när vi finner det, förändras hela vår inställning till livet.

 

Dagens bön.

 

Jag ber att jag ska följa den inre röstens ledning. Jag ber att jag inte ska vara döv för mitt samvetes maningar.
Ja den här morgonen var ingen bra morgon. Jag vet inte, det fanns inget bröd till frukost. Så jag får köpa någon smörgås på vägen. Vi gjorde räkningarna i går och vi har inte ens pengar till alla räkningar. Som tur är så hade vi ett reserv kapital som vi skulle ha till renoveringen. Vi får låna ut av det. Men det är inte första gången vi lånar ut av den så de pengarna börjar också tryta.
Jag har ju vart nykter ett bra tag och jag har fortfarande inte tagit till mig deviserna en sak i taget eller att ta det lugnt. Jag stressar upp mig fortfarande. Fast det är ju mycket bättre nu än det var innan jag fann nykterheten.

Ja jag har Gud i mitt hjärta och han sitter där i sin trygghet. Det är bara mitt ego som fortfarande är väldigt stort. Jag måste verkligen lyssna på mitt hjärta och inte låta mitt ego styra. Jag måste lyssna på den inre rösten och låta mig ledas ut av den.

Ja jag måste följa min inre rösten. Fast den ha vart ilsken i nu på morgonen. Får ändå be om en bra dag i dag, trots att det är måndag.

 

 

Har svårt med att skaffa vänner

AA-tanke för dagen 30 oktober.

 

Jag har fått verkliga vänner, som jag inte alls hade förut. Mina supkamrater kunde knappast kallas verkliga vänner, även om vi verkade vara de bästa vänner i världen när vi var fulla. Min syn på vänskap har förändrats. Vänner är inte längre människor, som jag kan utnyttja till min egen förnöjelse eller vinning. Vänner är nu människor som förstår mig, och som jag förstår. De är människor som jag kan hjälpa, och som kan hjälpa mig att leva ett bättre liv. Jag har lärt mig att inte hålla mig undan och vänta på att vänner ska komma till mig, utan jag går själv halva vägen och blir mött på halva vägen, öppet och fritt.
Har vänskapen fått en ny innebörd för mig nu?

 

Att begrunda.

 

Allt har sin tid. Vi borde lära oss att vänta tåligt, tills den rätta tiden är inne. Att ta det lugnt. Vi spiller vår energi på att försöka uppnå fördelar innan vi är mogna för dem, innan vi har gjort oss förtjänta att ta emot dem. Vi måste lära oss den svåra läxan att vänta tålmodigt. Vi kan vara förvissade om att hela vårt liv är en förberedelse för någonting bättre, som ska komma när vi har gjort oss förtjänta av det. Vi vet att Gud har en plan för våra liv, och att denna plan kommer att gå i uppfyllelse när tiden är mogen.

 

Dagens bön.

 

Jag ber att jag ska lära mig den svåra läxan att vänta tålmodigt. Jag ber att jag inte ska förvänta mig fördelar, innan jag gjort mig förtjänt av dem.Ja jag vet inte vad det beror på. Jag har väl en del kamrater inom AA men någon vän har jag inte. Jag har knappt någon vän för övrigt ändå. Har väldigt svårt att skaffa vänner och jag vet inte om det kanske beror på mig själv. Ja vad är vänskap egentligen? En vän är någon man kan lita på och kan verkligen anförtro sig åt. Jag har vart mycket för mig själv, jag söp ju även mycket i min ensamhet.

Jag är inte tålmodig, jag vill att allt ska ske på en gång. Det beror på min alkoholism, för jag vill att allt ska ske på en gång. Det var därför det tog sådan tid att bli nykter. Jag hade inte lärt mig att bara ta en dag i taget och försöker att leva i nuet. Jag brukar jämt bli arg på mig själv för att jag är så långsam. Mycket beror också på hjärnskadan jag hade efter misshandeln. Gud ville inte att jag skulle dö den där dagen 1995. Jag blev ju inte nykter efter den misshandeln. Läkarna sa att jag inte fick dricka någonting på ett år och jag höll mig nykter i ett år. Fast sedan började jag dricka igen. Jag drack väl i nästan ett års tid men efter att en tjej som jag var tillsammans med lämnade mig så sa jag att jag slutar och gjorde det. Hade även hittat en hemma grupp i Rågsved där jag lärde mig att ta en dag i taget.

Ja jag ber till min högre kraft att jag ska vara tålmodig i dag och inte låta mitt ego ta över hand och styra mig.

 

 

Missade mycket i min ungdom

AA-tanke för dagen 29 oktober.

 

Mitt förhållande till mina barn har blivit mycket bättre. De här barnen, som såg mig stupfull och skämdes över det, som vände sig ifrån mig i rädsla och till och med avsky, de ser mig numera nykter och tycker om mig. De har vänt sig till mig i förtroende och tillit, och de har så gott de kunnat glömt det förflutna. De har givit mig chansen till ett kamratskap, som jag tidigare missat totalt. Nu är jag deras far – eller mor. Inte bara ”den där människan som Mamma – eller Pappa – gifte sig med, Gud vet varför.” Jag är en del av mitt hem nu.
Har jag funnit något, som tidigare gått miste om?

 

Att begrunda.

 

Det verkliga måttet på framgång i livet är måttet på de andliga framsteg, som vi har visat prov på i våra liv. Andra människor borde kunna se något bevis för Guds vilja i våra liv. Det mått på Hans vilja, som vår omgivning har sett uppenbarad i vårt dagliga liv, är måttet på vår verkliga framgång. Vi kan göra vårt bästa för att vara ett dagligt bevis för Guds kraft i människors liv, ett exempel på hur Guds

nåd verkar i människors hjärtan.

 

Dagens bön.

 

Jag ber att jag ska leva så att andra kan se något av hur Guds vilja verkar i mig. Jag ber att mitt liv ska vara ett exempel på vad Guds nåd kan uträtta.Ja hela ungdomstiden och allt som skedde innan jag fyllde trettio. Så söp jag bort allting, fast efter att när jag blev misshandlad 1995. Då hade jag mycket tankar på att ta mig tillbaka i livet. Fast jag var ju bara nykter ett år efter misshandeln på läkarnas inrådan. Fast när det året hade gått så tänkte jag idiotisk som jag är, att om jag har klarat att hålla mig nykter i ett år så har jag nog inte sjukdomen. Hade även träffat en tjej som sa att hon hade haft den här sjukdomen men hade lärt sig att dricka. Men hon lämnade mig för att hon tyckte att jag drack för mycket. Fick även klagomål i från jobbet så jag började äta antabus och fick även reda på att tjejen lämnade mig för att hon hade träffat en annan kille. Men då trivdes jag i min nykterhet och hade även hittat en hemma grupp i AA som låg i Rågsved som var den förorten som jag bodde i då. Så där lärde jag mig att jag bara behöver vara nykter en dag i taget och det var 1997 och har fortfarande min nykterhet kvar. En dag i taget. Men några barn hann jag inte skaffa mig i min ungdom för jag söp bort alla mina förhållande.

Ja Gud så som jag ser honom eller henne, jag mins att när jag var aktiv och vi var i Barcelona så var jag inne i en kyrka och vart helt allsmäktig. Fast jag blev ju inte nykter för den skull utan det höll ju på att ta mitt liv. Så människor runt omkring mig tycker att jag är bra som har hållit mig nykter i sådan lång tid. Fast jag är ju inte ensam att klarat av det jag har ju haft någon högre kraft som ger mig styrka att behålla den här nykterheten och inte supa till igen. Jag har nu Gud så som jag ser honom/henne i mitt hjärta.

Ja jag ber nu att Gud så som jag ser honom/henne att leda mig rätt även i dag och inte vara ett sådant stort ego som jag har lätt för att bli.