Ta tag i problemen

 

                                      30 april

 

Jag har ingen aning om varför   vattenkranen i mitt badrum började droppa. Jag var mycket tålmodig och   iakttog hur det droppade. Och droppade och droppade. Ibland försökte jag   vrida på kranen, men egentligen väntade jag mig att det skulle sluta droppa   av sig själv. Naturligtvis gjorde det inte det. Problemet blev värre och   åstadkom så småningom omfattande skador. Till slut måste jag be om hjälp.

   Jag kan inte säga hur många problem jag   har hanterat på precis samma sätt med precis lika lite framgång. Tack vare   Al-Anon behöver jag numera inte vänta på att en situation ska explodera innan   jag tar itu med den. Ett av de mest användbara verktygen har varit att dela   på möten och med medlemmar i gemenskapen. När jag sätter ord på mina   erfarenheter känns de mer verkliga och det blir svårare att bortse från dem.   Resultatet är att kan jag nu ofta ta itu med problem medan de fortfarande är   obetydliga irritationsmoment och hanterar dem innan de växer sig för stora   och tar över. I dag är jag inte så intresserad av stor dramatik; jag vill   hellre leva i verkligheten.

 

                Dagens   påminnelse

I dag ska jag dela ärligt om   någonting som har plågat mig. Mitt liv förtjänar min omtanke.

 

”I Al-Anon och Alateen kan vi tala ut om våra bekymmer, och känna oss   trygga i vetskap att vi inte kritiseras för att vi är ärliga.”

                                                               Livet   med en nykter alkoholist

 

Ja jag måste i dag ta tag i de problem jag har, så att det inte växer. Problemet som jag har just nu är ekonomiskt. Alla mina pengar gick till de gemensamma räkningarna. Ja de viktigaste i alla fall så som hyran och lånen. Eftersom fästmön inte har fått några pengar. Jag har tömt alla mina sparade pengar och inte kunnat betala mina ena räkningar.

Jag vet inte alls vad jag ska hitta på, ekonomiskt helt i kris. Blir så ledsen och vet inte vad jag ska göra. Ja en sak ska jag inte göra, fly som förr in i alkoholens träsk. Jag har ju inga ägodelar att sälja heller. Datorn är ju inte värd någonting. Fast kronofogden kommer väl att ta allt jag har ändå eftersom jag inte kunnat betala mina räkningar. Nej jag vill inte se allt i svart, fast det är lätt att göra det just nu. Jag får be till min högre kraft att jag ska överleva även det här.

Var på ett nytt Al-Anon-möte Vuxna barn i går nere i Farsta, där jag även har jobbat som barnskötare för 25 år sedan. Fast då var jag fast i alkohol träsket. Jag vill verkligen inte dit igen. För jag vet att om jag skulle ta till flaskan så kommer det bara att bli värre. I morgon så är det möte i Rågsved i alla fall.

Fast just nu vet jag inte hur jag ska lösa det ekonomiska problemet, bara be till min högre kraft om en lösning.

 

 

 

Jag duger trots allt

 

                                   29 april

 

Jag växte upp med skuldkänslor   och klander mitt bland sträng kritik och konstant rädsla. Även nu, efter år   av tillfrisknande i Al-Anon, reagerar jag med skuldkänslor, förstorar upp   betydelsen av mina misstag och tänker ofta mycket negativt om mig själv, när   jag tänker på misstag.

   I Al-Anon lär jag mig att se mer   realistiskt på mig själv. Förvisso har jag kämpat med alkoholism och fått en   och annan smäll. Jag har gjort många misstag som inte hade något att göra med   alkoholism, men jag är inte elak. Det är dags att sluta upp att behandla mig   själv som om jag vore det.

   Det fanns en tid när den enda makt jag   tyckte att jag hade var makten att röra till allting. Numera är jag fri att   se på mina misstag utan att blåsa upp dem i storlek, eftersom jag lärt mig   att tro på mig själv och min förmåga att förbättra mitt eget liv. Jag kan   lära mig att sluta upprepa dessa misstag, och jag kan gottgöra den skada jag   har gjort.

 

             Dagens   påminnelse

 

Jag ska inte kedja fast mig vid   det förflutna med självutplånande skuldkänslor eller genom att blåsa upp   betydelsen av mina misstag. I dag ska jag i stället möta mitt förflutna och   hela gamla sår, så att jag kan gå framåt mot ett rikare och mer glädjefyllt   liv

 

”Du behöver inte lida av ständigt kaos för att växa.”

                                                                                  John   C Lilly

 

 

Jag växte också upp i en dysfunktionell familj och blev själv en missbrukare. För jag ville fly in i berusningen. Det är ett ut av mina problem, att jag bara vill fly. Jag har väldigt negativa tankar om mig själv. Jag startade en sida på Facebook som heter Duger som jag är. Där jag skriver om att jag duger trots att jag har alkoholism i blodet, har även en hjärnskada till följd ut av mitt missbruk. Eller jag har sviterna kvar efter en hjärnskada jag fick i samband med mitt missbruk efter den svåra misshandeln 1995.

Fast både på Al-Anon och AA har jag också lärt mig att tycka om mig själv. Att jag duger så som jag är och gör så gott jag kan.

 

Utan rädsla!

 
 
 
 

                                                                           28 april

 

Ibland visar sig   sådant som vi tycker hör till våra värsta svagheter vara våra främsta   styrkor. De ger oss möjligheter att växa som vi aldrig hade fått annars. Hela   mitt liv hade jag bett om mod, men det var min blyghet som lärde mig att   modet redan fanns där.

Jag vågade   sällan dela på möten, rädd att jag skulle bli förlöjligad. Jag satt längst   bak och höll mina hemligheter för mig själv. Ändå fick jag höra min egen   historia så ofta att rädslan började försvinna. Jag uppbringade en okänd   reserv av mod och lyckades närma mig några medlemmar som verkade ha snarlika   erfarenheter. Efter ett tag hade jag pratat med så många på tu man hand att   det kändes möjligt, ja, till och med tryggt att dela i gruppen.

Om min rädsla   helt enkelt blivit avlägsnad, hade jag aldrig fått veta att jag är kapabel   att agera på egen hand. Jag behövde inte styrkan att ställa mig framför ett   helt rum med främlingar; allt jag behövde var tillräckligt med styrka att fortsätta   ta små steg. Jag hade precis lagom styrka och mod att nå mitt mål.

 

Dagens   påminnelse

Vad som helst   och allt hos mig kan användas för mitt bästa. Om jag känner mig osäker eller   rädd i dag, ska jag minnas att min rädsla är en signal att jag har något att   lära.

 

”Det är kanske   inte det svar jag vill ha, men jag måste komma ihåg att kan vara det jag   behöver.”

                                                                                    As We Undrstood…

 

Jag kom ihåg när jag skulle göra min rädsla lista i det fjärde steget. Jag sa att jag inte var rädd för någonting. Jag hade ju redan råkat ut för, med tanke på den svåra misshandeln. Men sedan började jag tänka efter och jag har en väldigt stor rädsla mot mycket.

Jag sa till min sponsor som jag hade då, att jag var rädd för att gå på nya möten. Han gav mig då i uppgift att gå på nya möten. Jag började då gå på möten som jag aldrig hade vart på. Det var en kick. Jag älskar nu mera att gå på nya möten.

Nu har jag börjat gå på Al-Anon också, jag arbetar med stegen där i från boken De tolv stegen - En utväg där jag skriver om min uppväxt i en dysfunktionell familj.

I dag är det först möte på AA i min hemma grupp Rågsved som har möte klockan 13:00 i dag på Rågsved nya folkets hus, sedan vidare till Al-Anons grupp Maria gruppen klockan 16:00.