Att hjälpa en annan, hjälper mig själv

Dagliga Reflektioner 31 augusti.

ETT ENASTÅENDE PROGRAM.

Anonyma Alkoholister skall aldrig ha någon professionell elit. Vi har uppnått en viss förståelse för de gamla orden: ”Ge som gåva vad ni har fått som gåva”. Vi har upptäckt att när det gäller professionalism går pengar och andlighet inte ihop.
DE TOLV STEGEN/DE TOLV TRADITIONERNA, sid 115.

Jag tror att Anonyma Alkoholister är enastående i behandlingen av alkoholism genom att enbart grunda sig på principen att en alkoholist delar med sig till en annan alkoholist. Det är detta som gör AA-programmet unikt. När jag beslöt mig för att bli nykter, ringde jag till en kvinna som jag visste var nykter medlem i AA, och hon delade med sig av AA:s budskap till mig. Hon fick ingen ekonomisk ersättning utan avlönades med ännu en dags nykterhet för egen del. I dag kan jag själv aldrig begära någon annan betalning än ännu en alkoholfri dag. På så sätt blir jag frikostigt avlönad för mitt arbete.


Ja min lön är ännu en nykter dag, jag ska sitta i tele jouren på fredag kväll, på så sätt vet jag att jag slipper att gå ut och supa. På onsdag är det planerings möte på jouren så vi får se om jag kommer att få någon sällskap på fredag. Det bästa är att det sitter en man och kvinna i jouren för det finns ju de kvinnor som inte vill prata med det motsatta könet. Fast det finns ju de som arbetar med det också och de är ju klart att även de måste betala räkningar.

Vill inte börja igen

Dagliga Reflektioner 30 augusti.

DET ENDA VILLKORET...

”En gång i tiden hade varje AA-grupp många regler för medlemskap. Alla var dödsförskräckta för att någonting eller någon skulle kapsejsa båten...
Den totala listan blev minst en mil lång. Om alla
dessa regler hade tillämpats överallt, så kunde ingen i världen ha kommit med i AA...”
DE TOLV STEGEN/DE TOLV TRADITIONERNA,sid 99.

Jag är tacksam över att det enda den Tredje traditionen kräver av mig är en önskan att sluta dricka. Jag hade brutit löften i åratal. I AA-gemenskapen behövde jag inte avlägga några löften alls. Jag behövde inte rådbråka min hjärna. Efter att i ganska dimmigt tillstånd ha suttit med på ett enda möte förstod jag att jag hade kommit hem. Jag behövde inte svära evig kärlek. Men jag blev omkramad av fullständiga främlingar. De sade: ”Det blir bättre” och ”En dag i taget klarar du det”. Det var inte längre främlingar utan omtänksamma vänner. Jag ber Gud hjälpa mig att sträcka ut en hand åt människor som vill bli nyktra – och att för allt i världen hjälpa mig bevara min tacksamhet.Vill inte börja dricka igen eftersom jag slutade dricka för tretton år sedan. Det har hjälpt mig att ta bara en dag i taget. Var på ett möte i går. Det roliga var att det kom en nykomling dit. Så vi tog det första steget igen. Det är det viktigaste setget att erkänna sin beroendesjukdom. Läste även om Persbrandt i Aftonbladet. Han går ju nu mera på NA för att han tycker att AA är tråkigare. Fast det är ju samma tolvstegs program.

Jag vill inte vara anonym

Dagliga Reflektioner 29 augusti.

JAG VÄLJER ANONYMITETEN.

Vi är säkra på att ödmjukhet, uttrycket genom anonymitet, är det bästa skydd som Anonyma Alkoholister någonsin kan få.
DE TOLV STEGEN/DE TOLV TRADITIONERNA, sid 127.

Eftersom det inte finns några regler i AA, väljer jag själv vad jag vill ha, och då väljer jag anonymiteten. Jag önskar ödmjukt att Gud skall använda mig som ett av sina redskap i detta program. Jag vill bidra genom att frikostigt ge av mig själv och låta ödmjukhet ersätta mitt uppblåsta jag. Med tilltagande nykterhet kan jag trycka undan den där lusten att ropa ut till hela världen: ”Jag är medlem i AA”. Det får mig att känna inre frid och glädje. Jag låter andra se hur jag förändras och hoppas att de ska fråga vad som har hänt med mig. De andliga principerna är för mig viktigare än att döma, leta efter fel och kritisera. Jag vill att det skall finnas kärlek och omtanke i min grupp så att jag kan växa.Jag väljer att bryta min anonymitet, för att visa att genom alkohol intag så kan man råka ut för mycket dåliga konsekvenser. En var ju misshandeln jag råkade ut för 1995. Fast jag blev ju inte nykter förens 1998. Men därför vill jag visa upp mig att jag har blivit nykter. Det var därför jag var med i härligt hemma för några veckor sedan.

Fast för den skull så har inte AA någon ensamrätt att få folk nyktra, utan det finns många olika som kan få en nykter. Fast jag kom till AA för 20 år sedan. Men jag själv blev ju inte nykter för 13 år sedan. Det har hjälpt mig att gå på möten. Men jag känner flera som har blivit nyktra på annat håll.