Ska inte ta mig på så stort allvar!

sberlina@yahoo.se

 

 

                                                   31 Mars

 

I Al-Anon början många av oss   levt med alkoholism äntligen bli vuxna Vi lär oss att möta världen som den   verkligen är och ta ansvar för vad vi gör. Vi tar itu med våra känslor och   delar ärligt och uppriktigt med oss av våra erfarenheter. Vi lär känna oss   själva och bygger upp vår andliga tillväxt och vårt fysiska och mentala   välbefinnande. Vi blir ansvarsfulla vuxna.

   Ett betydelsefullt inslag i den allvarliga   processen att till att tillfriskna är att inse vårt behov av att ha roligt –   göra en resa, flyga drake, gå på konsert, föra oväsen, rusa nerför gatan   eller blåsa såpbubblor. Lite lättsinne kan ge perspektiv på besvärliga   situationer. Det påminner oss om att livet är mer än de problem vi har   framför oss.

   Att ta oss själva på alltför stort allvar   löser inte något problem snabbare. Att göra en paus kan tvärtom vara bättre   än att kämpa vidare – även en chokladpudding måste få tid på sig för att få   sin rätta form. Ett gott skratt kan vara det bästa verktyget för att hjälpa   oss släppa taget, sedan kan vi ta oss an vår uppgift med förnyade krafter.

 

                Dagens   påminnelse

Ett välutvecklat sinne för   humor hjälper mig att få distans till mina privata strider och segrar. I dag   ska jag undvika att ta mig själv på alltför stort allvar.

 

”En tum glädje är mer än en meter sorg, eftersom det är rätt för   människan att skratta.”

                                                            Francois   Rabelais

 

Ja jag måste inte ta mig på så stort allvar, jag duger så som jag är. Jag är ju en barnslig person och jag gillar det. Fast det är klart jag ska inte heller skämta bort livet. Jag har ju vuxit till mig nu. Jag har ju levt med alkoholism i hela mitt liv. Är ett vuxet barn och tänkte gå på Al-Anon i dag klockan 16:00 fast först ska jag gå på ett AA möte i min hemma grupp i Rågsveds folkets hus klockan 13:00. Då vi läser ur den stora boken.
Det var tack vare humor som jag tog mig tillbaka efter den svåra misshandeln 1995. Jag skämtade ofta om min hjärnskada som jag fick i samband med misshandeln. Jag kan i dag skratta åt mig själv. Jag vet att jag har många problem i mitt liv, fast varför ska jag sörja över det. Det blir inte bättre för det. Jag duger så som jag är. Är en glad person som tur är.

Måste vara i centrum

 
 
 
 
 

                                                      30 mars

 

När jag fick   höra att Al-Anon var ett program där vi lär oss att sätta oss själva i   centrum, undrade jag vad andra skulle anse om mig om jag uppförde mig enligt   den principen. De skulle säkert tycka att jag var hänsynslös, obetänksam och   nonchalant. Det var precis vad jag anklagade alkoholisterna i mitt liv för!   Sådan ville jag inte vara. I stället försökte jag göra sådant för andra som   såg kärleksfullt och generöst ut, även när jag inte alls hade lust till det   och jag kunde inte förstå varför jag ofta blev så harmsen efteråt.

Mina   ansträngningar att vara osjälvisk genom att försöka vara alla utom mig själv   till lags fungerade inte. Deras reaktion var viktigare än vad som verkade vara   det rätta för mig. Det fanns inget villkorslöst i detta givande. Min sponsor   fick mig förstå, att om jag var mer uppmärksam på mig själv och på att göra   det jag trodde var det bästa, skulle jag bli fri

 

Dagens   påminnelse

Al-Anons program   fungerar när jag har fokus på mig själv, går på många Al-Anon – möten och   sätter mitt tillfrisknande före allt annat. Allteftersom jag blir mer och mer   mig själv får jag lättare att bemöta andra med kärlek och respekt.

 

”Vi har störst   möjlighet att hjälpa andra när vi själva har lärt oss hur vi uppnår   sinnesro.”

                                                                                                         De tolv stegen och traditionerna

 

Jag tycker att jag har vart egoistisk i mitt liv och är det nog fortfarande. Fast jag själv drabbades ju ut av sjukdomen alkoholism. Så det är svårt eftersom jag nog redan nu försöker att vara i centrum. Fast jag är nog väldigt utanför. Ja et är ju vad jag själv tycker. Jag måste bli mer osjälvisk men jag får inte bara vara till lags mot andra jag måste även tänka lite på mig själv också. Jag har ju ingen sponsor och skulle säkert behöva en sådan. Fast undra om jag ska ha en sponsor i AA och en i Al-Anon? Men jag har varken sponsor i AA eller Al-Anon.

Jag går ju mer på AA möten än jag går på Al-Anon, fast jag försöker att i alla fall gå en gång i veckan på vardera. Jag måste fokusera mig på mig själv. För att jag ska kunna hjälpa andra, men jag duger ändå så som jag är och hoppas att min blogg kan hjälpa andra i sitt tillfrisknande. Ge gärna kommentarer så att jag kan veta att ni gilla min blogg. Fast om ni inte gillar den så kommer jag ändå fortsätta att skriva i den, för det gör jag för mig själv.

 

 

Älska mig själv!

 
 
 

29 mars

Det är dags att   börja vara trevligare mot mig själv. Rösterna i mitt huvud som säger till mig   att jag inte duger talar inte sanning; de speglar den skadade självkänsla som   man får av att leva med alkoholism. När jag inser det kan jag säga åt dem att   tiga för jag tänker inte lyssna längre!

Tillfrisknandet   i Al-Anon har gett mig mildare, mer kärleksfulla tankar. Dessa påminner mig   om att jag är värd att älska och att jag kan lära mig älska mig själv. När   jag öppnar mitt sinne tillräckligt mycket för att uppfatta budskapet kan jag   också börja höra alla andra underbara ljud i livet, och de hånfulla tankarna   försvinner.

 

Dagens   påminnelse

Att behandla mig   själv med vänlighet och respekt hjälper mig att utmana min egen självkritik.   I dag ska jag fästa särskild uppmärksamhet vid varje röst som talar   kärleksfullt.

 

”Vi måste lära   oss att leva och koncentrera oss på det som är bra för oss och till nytta i   våra liv, och låta andra ta hand om sig själva.”

                                                                         Hur kan jag hjälpa mina barn?

 

Ja hela min barndom så var det alkohol i mitt liv. Uppväxt med en mamma och pappa som drack, hade tre äldre bröder som också drack rätt duktigt. Jag själv började också fly in i alkoholens dimma. Jag förstår att jag inte fick några tjejer eftersom jag jämt var berusad. Men jag har aldrig slagit mina tjejer, men jag har nog vart frånvarande och tänkt mycket på mig själv. För jag vet att vi alkoholister är väldigt själv upptagna.

Fast nu när jag är nykter så måste jag tänka lite snällare tankar om mig själv. Men i dag ska jag tänka mer på min fästmö som fyller två gånger 25 år. Fast hon har ju så ont i ryggen efter ett diskbråck hon fick i somras. Men älskar man inte sig själv är det svårt att älska andra. Jag skapade ju FB gruppen Duger som jag är. För att visa att jag duger trots alla mina problem med mig själv. Jag duger trots mina sjukdomar som alkoholism och hjärnskadan jag fick i samband med mitt missbruk.