Vill dela med mig

Dagliga Reflektioner 30 april.

 

EN STOR PARADOX.

Detta arv av lidande och av tillfrisknande lämnas med lätthet vidare bland alkoholister, från den ene till den andre. Detta är vår gåva från Gud och att skänka den till andra som är som vi är det enda syfte som i dag inspirerar alla anonyma alkoholister jorden runt.
DE TOLV STEGEN/DE TOLV TRADITIONERNA,sid.106.

 

Den stora paradoxen i AA är att jag vet att jag inte kan behålla nykterhetens dyrbara gåva om jag inte ger bort den.
Min främsta föresats är att förbli nykter. I AA har jag inget annat mål, och att hålla fast vid det är en fråga om liv och död för mig. Om jag viker från det målet är jag förlorad. Men AA är inte bara till för mig; det är till för alkoholisten som fortfarande lider. Otaliga tillfrisknande alkoholister förblir nyktra genom att dela med sig till andra alkoholister. Vägen till mitt tillfrisknande är att visa andra i AA, att när jag delar med mig till någon, växer vi både i den Högre maktens nåd och båda är vi på väg mot ett lyckligt liv.Ja alla har ju sin egna nykterhet och har funnit det på sina sätt, jag berättar i denna blogg hur jag själv har gjort. Folk får ta det till sig jag skriver ju mycket för min egen skull. I dag är det valborg och det är många valborgs aftnar jag har supit till. I min ungdom så var valborg en perfekt anledning att supa. Fast det var nu många år sedan jag drack på valborg. Jag mins det inte ens. För det måste ha vart innan olyckan, för jag mins det inte.

I dag så är jag förkyld fast ska ändå gå och jobba i ett par timmar. Jag har tyvärr inte råd att vara hemma. Fast jag måste ju ända vara snäll mot mig själv och jag ska bara ta hand om helgens alla tidningar sedan så får jag gå hem och sova. För det är nog sömn som behövs. Det jobbiga är det här snoret. Jag vet att förr skulle jag försökt att få tag i en whisky för det hade jag hört botade. Fast det är tvärt om det blir bara värre kanske inte med förkylningen utan med allt annat.

Vår egna grupp i Rågsved

 

Dagliga Reflektioner 29 april.

 

GRUPPENS SJÄLVBESTÄMMANDE.

 

En del kanske tycker att vi har fört principen om gruppernas självbestämmande alltför långt. I sin ursprungliga långa version förkunnade Fjärde traditionen: ”Två eller flera alkoholister, som är samlade för sin nykterhets skull, kan kalla sig en AA-grupp, såvida de som grupp inte har något annat syfte"… men denna extrema frihet är inte så farlig som den ser ut.
AA COMES OF AGE,pp.104-05.

 

Som aktiv alkoholist missbrukade jag varje frihet som livet erbjöd. Hur kunde AA vänta sig att jag skulle respektera den extrema frihet som Fjärde traditionen ger? Att lära mig respekt har blivit ett livslångt arbete.
AA har fått mig att fullt ut inse behovet av disciplin och att om jag inte tillämpar den inifrån, får jag betala ett pris. Detta gäller för grupper också. Fjärde traditionen styr mig i en andlig riktning trots mina alkoholistiska böjelser.


 

Ja jag är GSR (Grupp Samvets Representant) i vår hemma grupp och vi har ju praktiska möten varje onsdag den sista onsdagen i månaden. Så jag har tagit hem pärmen Servicehandbok där jag ska läsa lite om hur AA är och hur vi ska sköta gruppen. Fast vi är ju en grupp som sköter sig själv. Jag har vart på några möten där vi bara har vart två stycken. En gång för länge sedan så var det ingen som kom. Då satt jag där och läste stora boken för mig själv i en timma.

Ja när jag var aktiv så var det bara jag själv som gällde och jag struntade i alla andra. Jag var helt egocentrisk och verkligen en egoist. Nu har jag vart nykter ett tag och har blivit mer givmild. Blir verkligen glad över att det är några som läser mina inlägg. Jag läser ju så sakta, jag har även problem med att ta en sak i taget. Jag vill göra allt på en gång. Jag lider ju även ut av ADHD. Så det skulle vara roligt om flera kommer till Rågsved på onsdagar klockan 19:00 i nya folkets hus.

Även jag har mycket fel

Dagliga Reflektioner 28 april.

 

TVÅ STORARTADE EGENSKAPER.

 

Allt framåtskridande i AA kan sammanfattas i två ord: Ödmjukhet och ansvar. Hela vår andliga utveckling står i direkt relation till vårt fasthållande vid dessa två storartade egenskaper.
SOM BILL SER DET,sid.93.

                     

Att acceptera och respektera andras åsikter, prestationer och rättigheter och att medge mina egna fel visar mig vägen till ödmjukhet. Att tillämpa AA:s principer i alla mina angelägenheter visar mig hur man tar ansvar. Att följa denna vägledning ger tilltro till Fjärde traditionen och till AA-gemenskapens alla övriga traditioner. Anonyma Alkoholister har utvecklat en livsfilosofi som är full av bäriga skäl, rik på giltiga principer och etiska värden, en livssyn som kan utvidgas bortom gränserna för alkoholisternas skara. För att följa dessa principer behöver jag bara be – och ta hand om andra som om var och en vore min broder.Ja även jag själv har mycket fel och brister. Men jag måste lära mig ut av dem så att jag inte gör om dem igen. Förr viste jag ju knappt vad ödmjukhet var. Nu vet jag det att jag måste ta till mig kritik på ett bra sätt och inte hela tiden gå i försvar och skylla på andra. För det vet jag att jag gjorde innan jag fann nykterheten. Om inte chefen hade vart så dum mot mig så hade jag inte druckit, hade inte mina dåvarande tjejer sagt si eller så så hade jag inte haft några problem med alkoholen. Men i dag vet jag att jag har en sjukdom som heter alkoholism och att jag inte tål någon alkohol. Jag har en beroende sjukdom.

Jag måste respektera andras åsikter och acceptera att alla gillar inte mig. De är många som säkert inte vill ha med mig att göra och varför vet jag inte. Men jag får acceptera det, jag är ju bara mig själv och jag dricker ingen alkohol över 1 %. Ett av mina största fel och brister är nog att jag är slarvig och att jag är slö och slapp. Vill lätt slipa i från det jag inte vill göra. Fast jag måste faktiskt även göra det som jag inte är mycket för. Det som är nödvändigt ont måste också göras.

Ja AA:s principer kan hjälpa många som inte har den här sjukdomen. Fast det finns ju även de som är nyktra utan AA:s hjälp. AA har ju inte rätt i allting men det är ju så jag har blivit nykter. Andra har blivit nyktra på andra sätt. Jag går ju på AA för att det är skönt att kunna prata ut om det som stör mig och även lyssna på andra som har gått före och även de som har kommit efter mig och som kan påminna mig om hur det har vart. Jag hoppas att det jag skriver kan hjälpa någon som har problem. Det skulle vara kul om några fler kommenterar även det kan ju hjälpa mig.