Ta lite i taget.

 
 

 

 

 

31 juli

 

Hushållsarbete   har alltid vart en källa till konflikt mellan mig och min älskade   alkoholist. Jag känner mig   ofta så överväldig av allt som måste göras   att jag inte kan organisera. När han sedan dricker, blir han arg över   det som måste dammas av, tvättas eller plockas upp.

     Nyligen städade vi köket efter en stor frukost. Utan att tänka på det,   flyttade jag lådorna på en kylskåpshylla och torkade upp utspilld   vätska. Ingen stor sak, men en del av kylskåpet blev rent. Jag tänkte: ”Kanske   är det helt enkelt det som är att städa. Om jag gör en liten sak i   taget, så blir någonting färdigt.” Ett ljus gick upp för mig.   Det är   vad ”En dag i taget” går ut på! När jag tar en dag, ett ögonblick, ett uppdrag   i taget och verkligen koncentrerar mig på det, blir mycket mer gjort.

 

Dagens   påminnelse

När jag kommer   på mig själv med att känna mig överväldigad eller ur stånd att göra   någonting för att det är   så mycket att göra att inte vet vad jag ska   börja, ska jag stanna upp ett   ögonblick och påminna mig om att ta ett   steg, en dag i taget.

 

”Genom att komma   ihåg att vi bara kan leva en dag i taget lyfter vi av oss det förflutnas   börda och slipper oroa oss för framtiden, som ingen av oss vet något om   i alla fall.”

                                                              Detta är Al-Anon

Jag hatar ju att städa. Har gjort det i hela mitt liv. Det var nog därför alla kvinnor lämnade mig. Fästmön är arg på mig för att jag inte städar. Jag brukar städa sovrummet. Men har slarvat med det igen. Jag måste verkligen ta tag i det. Nu är semestern snart slut men jag har inte städat någonting. Vi har lyssnat på ljudboken Journal 64 av Jussi Adler-Olsen uppläst ut av Stefan Sauk och vi har lyssnat på hela den sviten ut av kommissarie MØrk och hans avdelning Q. Så hela semestern har vi vart inne. Eftersom fästmön har så svårt att gå. Ja själv har jag vart på möten. Allt för min egen nykterhet. Jag måste försöka plocka undan lite i taget. Fast om jag sätter igång så brukar det komma igång och bli lättare. Fast jag är en sådan som aldrig kommer igång och städa. Jag är lat och slö. Det är en ut av mina karaktärs defekter som jag har. Jag lider ut av lättja och slöhet. Jag har lärt mig att ta en dag i taget. Har lärt mig att ta det lugnt. Men jag måste ändå göra det och inte gömma mig för det som jag inte tycker om att göra. Ska försöka göra Al-Anons steg också. Men måste ju köpa steg boken då.

Jag väljer att må bra i dag.

 

 

                                                     30 juli

 

Jag har ofta hört att lyckan är ett inre arbete, och för det mesta kan jag vara så lycklig som jag bestämmer mig för att vara. Men ofta har lyckan vart flyktig. Jag vet att det är   orealistiskt att förvänta sig att vara lycklig hela tiden, men jag tror att   jag kanske skulle uppnå den mycket oftare om jag verkligen bestämde mig för   att vara lycklig. I stället väljer jag lyckan men överger mitt val vid minsta   tecken på svårigheter. Hur fast är mitt beslut egentligen om jag tillåter   även mindre problem att beröva mig mitt välbefinnande?

   Löften kräver arbete; det är en disciplin. När jag lovar mig själv något, måste jag fråga mig vad jag verkligen vill ha   och om jag är villig att arbeta för det. Det är svårt att bryta gamla vanor.   Om jag är van att reagera på mina problem som om jag vore ett hjälplöst   offer, är det kanske inte så lätt att hålla fast vid mitt beslut att vara   lycklig. Ibland kan en attitydförändring hjälpa: Kanske kan jag se mina   problem som möjligheter att engagera mig djupare i mina val. Med andra ord   kan varje problem påminna mig om att jag vill vara lycklig – och att jag   verkligen menar det.

 

Dagens påminnelse

 

När jag gör ett val och håller   fast vid det, lär jag mig själv att mina val har betydelse och att jag är   värd förtroende. Jag har en möjlighet att engagerad mig i ett av mina val i   dag.

 

”Själva vårt liv beror av att allting upprepas ända tills vi svarar från vårt inre.”

                                                                                                          Robert   Frost

 
 
Ja i dag vill jag må bra, jag väljer att inte må dåligt i dag. Fast jag vet att varje dag så kan problem dyka upp. Men jag ska välja att inte gräva ned mig i problem. Känner jag bara lycka i bröstet så kan jag visa det utåt. Jag brukar ju tänka på att det kunde ju ha vart värre. Jag är glad över att vara nykter och att jag lever ett något så när bra liv.
Är en människa som mår bra trots att jag kan ha små problem ibland, men som sagt att, jag brukar tänka på att det kunde ha vart värre. Jag läser tredje stegs bönen och lämnar över till min högre kraft i dag. Tänkte försöka städa hemma nu när inte solen strålar ute. Den får stråla i mitt hjärta i stället.

Jag har min tro!

 

                                29 juli

 

Al-Anon är ett andligt program   som inte grundar sig på någon religion, och någon religiös tro är inte   nödvändig. För dem av oss som tidigare inte haft särskilt trevliga   erfarenheter av religion är den här friheten viktig. Andlighet förutsätter   inte någon särskild filosofi eller etisk kod; det betyder helt enkelt att det   finns en Makt större än vi själva som vi kan lita på. Antingen vi kallar   denna Högre Makt för Gud, bra och regelbunden vägledning, Allah, universum   eller något annat, så är det avgörande för vårt tillfrisknande att vi kommer   att tro på … en Makt större än vi själva (Andra steget). Innan vi gör det,   kommer inte de övriga stegen att verka särskilt meningsfulla.

   Den här Högre Makten kan jämföra med   elektricitet, som behövs för vårt tillfrisknandes belysning och maskineri.   Det är inte nödvändigt att förstå vad elektricitet egentligen är för att   njuta av den – det enda vi behöver göra är att trycka på knappen!

 

Dagens påminnelse

Jag kanske söker en mer   kärleksfull Gud som jag kan skänka mitt förtroende, brottas med en utmaning   som sätter mina gamla föreställningar på prov eller kämpar med själva idén om   en Högre Makt. Vad jag än tror på, kan jag i dag be om mer tillit. Bara det   faktum att jag är villig kan leda till mirakel.

 

”Först jag äntligen har insett att mina problem är för stora för att   jag ska kunna lösa den själv, kan jag … konstatera att jag inte behöver vara   ensam om detta, bara jag är villig att ta emot hjälp från en Högre Makt.

                                               Al-Anons Tolv Steg & Tolv Traditioner

 
 
Ja jag skrev om konfirmation i min andra blogg som jag skriver mina svar på vi 5 frågorna de ställer i Aftonbladet. Jag svarar vad jag själv skulle svara på den frågan. Helst skulle jag vilja att andra kunde komenter vad de skulle svara på den frågan.
I går skrev jag om min tro, jag tror i alla fall på ett nyktert liv. Sen hur min Gud ser ut det har inte sådan stor betydelse.
Jag döpte och konfirmerade  mig när jag var 38 år någonting och det gjorde jag i samband med mitt arbete med det tredje steget. Jag har min tro och om den är religiös vet jag inte. Jag har en tro på en högre andlig kraft, som hjälper mig att inte ta det första glaset alkohol över 1%. Jag lämnar över till min högre kraft även i dag.
 

 

Tredje stegs bönen

 

 

Gud, jag överlämnar   mig själv till dig
  att göra med mig och av mig vad Du önskar.
  Befria mig ur mitt eget slaveri,
  så att jag bättre kan utför det Du vill.
  Befria mig ifrån mina svårigheter,

så att segern över   dem må bära vittnesbörd
  till dem jag vill hjälpa, om Din Makt,
  Din Kärlek och Din Väg.
  Må jag alltid följa din vilja.

 

amen