Är så glad att detta program finns

Dagliga Reflektioner 31 augusti.

 

ETT ENASTÅENDE PROGRAM.

 

Anonyma Alkoholister skall aldrig ha någon professionell elit. Vi har uppnått en viss förståelse för de gamla orden: ”Ge som gåva vad ni har fått som gåva”. Vi har upptäckt att när det gäller professionalism går pengar och andlighet inte ihop.

DE TOLV STEGEN/DE TOLV TRADITIONERNA, sid 115.

 

Jag tror att Anonyma Alkoholister är enastående i behandlingen av alkoholism genom att enbart grunda sig på principen att en alkoholist delar med sig till en annan alkoholist. Det är detta som gör AA-programmet unikt. När jag beslöt mig för att bli nykter, ringde jag till en kvinna som jag visste var nykter medlem i AA, och hon delade med sig av AA:s budskap till mig. Hon fick ingen ekonomisk ersättning utan avlönades med ännu en dags nykterhet för egen del. I dag kan jag själv aldrig begära någon annan betalning än ännu en alkoholfri dag. På så sätt blir jag frikostigt avlönad för mitt arbete.


Ja fredag i dag och jag slipper att dricka någon alkohol. Behöver inte jaga någon berusning. Det har jag fått genom detta underbara program. Jag hoppas att även jag kan ge någon ett hopp om att det går att leva nyktert. Jag har lärt mig att jag bara behöver leva nykter i dag. Jag har ju sökt hjälp hos professionella, när jag var aktiv och inte fattade att jag hade alkohol problem. Har vart på Maria ett par gånger, ja även på Maria ungdom hamnade jag i mina unga år. Sedan fann jag AA och efter tag så började jag studera Stora Boken. Den har hjälpt mig att bibehålla min nykterhet.

 

En skojig historia

30 augusti

En indianhövding hade problem med svullen mage och medicinmannen i byn hade inte lyckats hjälpa honom, Hövdingen skickades därför sin äldste son till en läkare i staden för att få hjälp. Sonen kom fram till mottagningen och förklarade problemet med orden:

”Stor hövding, ingen prutt.”

Läkaren gav indianen några piller som bot, men redan nästa dag kom sonen tillbaka och sade återigen:

”Stor hövding, ingen prutt.”

Läkaren gav då honom några andra piller, men samma procedur upprepade sig nästa dag och dagen efter den. Till slut plockade läkaren fram det absolut starkaste laxermedlet som fanns, men ändå var hövdingens son tillbaka dagen därpå igen. Läkaren frågade trött vad problemet var och fick svaret:

”Stor prutt, ingen hövding.”


Den här historien kommer i från Dassboken. Den var ju lite små kul. Ja att ha problem med magen är inte roligt. Själv har jag inget problem med den. Har inte något problem över huvudtaget. Klart att jag är trött, så här tidigt på morgonen. Klockan är bara åtta minuter över fem. Det är arbete i dag och på kvällen så blir det Grönan och lyssna på Thåström. Jag har faktiskt aldrig sett honom, ja förutom, när jag var ung och lyssade på Ebba Grön ch även träffade honom många gånger i Rågsved där jag växte upp.

 

En text för Åkesson

29 augusti

När man lär känna en man, dömer man honom efter kläderna; när man skils från honom, dömer man honom efter hans hjärta.

                                                                                       Ryskt ordspråk

På en parkbänk satt en sliten och smutsig kvinna. Håret var tovigt, kläderna gamla och trasiga. Hon höll en papperskasse tryckt mot kroppen. Den innehöll tydligen alla hennes ägodelar. Hon satt i solen och gnolade för sig själv. Då och då kastade hon lite popcorn till änderna som stod runt fötterna på henne. En liten pojke satt med sin mamma nere vid stranden. De ville inte dela bänk med den gamla kvinnan med den förvirrade blicken. Men när gumman vinkade åt pojken att vara med och dela på påsen med popcorn, sprang han fram till bänken och skrattade förtjust medan de matade de hungriga änderna.

   Världen är full av överraskningar och annorlunda ting. Och visst vill vi att den ska vara det? Om vi skyr andra människor på grund av deras utseende, utestänger vi oss själva från en del av livet. Men när vi är öppna för det som är annorlunda – när vi accepterar det och inte är rädda för det – då skänker vi andra stor glädje.

Hur ska jag döma mina medmänniskor i dag?


Ja de som sympatiserar med SD borde läsa den här texten. En som inte ser ut som vi andra kan bli en underbar vän. En som inte har samma religion som du kan kanske hjälpa dig med att se annorlunda på saker och ting. Vi människor behöver ha ett öppet sinnelag. Vi är alla olika, jag är heller inte som alla andra. Jag är jag med alla mina fel och brister. En del brister kan jag alltid försöka ändra på. Andra kanske jag har svårt att ändra på. En del fel och brister kanske jag gillar för mycket. Jag är bara jag, folk får ta mig så som jag själv är. Om det inte är något de inte gillar, så får de påpeka det. Jag kanske kan ändra på en del saker.