Vi får inte vara för många på samma sak

31 januari

Ju flera kockar desto sämre soppa.

                                                       Sverige


Ja i dag blev det ett svenskt ordspråk, och den kan ju stämma många gånger. Är det för många som rör runt i grytan så kan det bli rörigt. Fast ibland så kan det vara bra om det är fler som hjälps åt, för ensam klarar jag inte av allt. I dag ska jag gå och jobba och sedan gå och träna. Jag missade träningen förra veckan för att jag hade glömt handduken. Fast nu är den nedpackad och det ska bli skönt att köra en omgång. Fast jag känner mig lite snorig.

 

I går var vi på teater, Fredrik Virtanens teater "vapenvila" och den var väldigt tänkvärd. Hur rena är vi alla? Går vi omkring med kläder eller använder vi saker som barn har gjort? Jag har i alla fall inte dödat någon.

Jag har min egen religion

30 januari

Varje system av religion som har något i det som chockar minnet av ett barn, inte kan vara sant

                                                                                                                     Thomas Paine (1737-1809)


Ja vilken religion är det som är sann? Alla religioner har ju någon slags övertro. Jag har min egen religion och tror på Godhetens Underbara Drivkraft. Är jag god mot mina med människor så är de oftast goda tillbaka. Godhetens motkraft är ondskan. Ondska har vi tyvärr allt för mycket i världen. Mycket ut av ondskan beror ju på olika upp-fattningar om olika Gudar. Det är precis som en del hejar på ett visst fotbols lag eller hockey och börjar bråka om vilket som är rätt.

 

Jag har min Gud och det är att jag vill vara snäll och vänlig mot dem jag träffar på, och jag brukar inte få skit för det. Vem var Thomas Pain då? En engelsk skriftställare som var förgrundsgestalt vid USA:s frigörelse från Storbritanien. I kväll blir det inget möte i Farsta kyrka eftersom jag ska på teater. Ska se på Vapenvila av Fredrik Virtanen.

Hur ska jag uttrycka mig i dag?

 

  29 januari

 

Många av oss lär sig värdet av att uttrycka sig i Al-Anon. Vi upptäcker hur vi känner oss och vinner på att ge uttryck för våra känslor när det verkar lämpligt. Men det är skillnad på att uttrycka sig själv och att använda ord för att kontrollera andra.

Ibland det enda sättet att avgöra om jag försöker kontrollera någon annan eller bara uttrycker mina känslor att lägga märke till hur många gånger jag säger samma sak. Om jag nämner något jag tänker på och sedan släpper taget, oavsett vad jag får för svar, är jag ärlig. Om jag upprepade gånger kommer med liknande förslag eller ställer tjatiga frågor om och om igen, försöker jag förmodligen kontrollera. Om jag är nöjd bara när den andra reagerar på det sättet jag vill – håller med om vad jag sagt eller lyder mitt råd – vet jag att jag förlorat fokus.

 

Dagens påminnelse

 

Jag lär mig att vara ärlig mot mig själv. Jag ska inte använda tillfrisknande som en ursäkt för mina ansträngningar att förändra andras sätt att tänka. Att försöka kontrollera andra människor ger mig bara problem. I stället ska jag genast erkänna sådana misstag och återgå till att använda min energi där jag behöver den, genom att titta på mig själv.

 

Vi skulle känna stor frid om vi inte sysselsatte oss med vad andra säger och gör.”

 

Thomas a Kempis


Ja jag kan nog vara tjatig ibland, och det kan ju bero på min hjärnskada. Jag kan ha svårt att förstå vissa saker och ting. Jag kan vara dålig på att uttrycka mig saker och ting. Jag är känslomässigt störd, det beror på min uppväxt. Fast det kan ju också bero på mitt levende under många år i mitt missbruk. Fast i dag så kan jag få hjälp med mina beteenden. Nu ska jag äta frukost och sedan gå på möten. Tänkte åka till Huddinge sjukhus för att hälsa på mamma.