Var inte mogen

Dagliga Reflektioner 31 oktober.

ATT UNDVIKA STRIDIGHETER.

Världshistorien visar oss spelet om stridande nationer och grupper, som slutligen slets sönder och gick under därför att de själva skrivit under avtal eller lockades att lägga sig i tvister. Andra splittrades av rena rama självgodheten, när de försökte tvinga på resten av mänskligheten tusentals år av sin egen erfarenhet.
(DE TOLV STEGEN/DE TOLV TRADITIONERNA, sid 121)

Som AA-medlem och sponsor vet jag att jag kan vålla svår skada, om jag ger efter för frestelsen att uttala åsikter och ge råd kring någon annans medicinska, äktenskapliga eller religiösa problem. Jag är varken läkare, familjerådgivare eller jurist. Jag kan inte tala om för någon annan hur han eller hon bör leva. Men jag kan berätta, hur jag själv har kunnat ta mig igenom liknande situationer utan att börja dricka och hur AAs steg och traditioner hjälper mig att leva.Det var en ung kille som frågade för några år sedan om jag kunde bli hans sponsor, fast jag kände mig inte mogen då. Fast jag tror snarare att det berodde på mer på min rädsla. Jag ångar lite över min feghet att jag tackade nej för det hade kanske hjälpt både han och mig. Fast lite hjälper det mig att dela av mig här. Hoppas att det kanske hjälper någon.

Ja även jag kan ha fel åsikt

Dagliga Reflektioner 30 oktober.

LEV OCH LÅT LEVA.

Anonyma alkoholister har aldrig sedan starten splittras av någon större tvist. Inte heller har vår gemenskap någonsin offentligt tagit parti för eller emot i någon fråga i denna stridande värld. Detta är emellertid inte någon dygd som vi har kämpat oss till. Man kan nästan säga, att vi är födda med den. ...”Så länge vi inte grälar om dessa saker internt är det en garanti för att vi aldrig gör det offentligt.”
(DE TOLV STEGEN/DE TOLV TRADITIONERNA, sid 121)

Kommer jag ihåg att jag har rätt till en egen åsikt, men att andra inte behöver dela den? Det är andan i ”Lev och låt leva”. Sinnesrobönen påminner mig om att med Guds hjälp ”acceptera det jag inte kan förändra”. Försöker jag fortfarande förändra andra? Och när det gäller ”mod att förändra det jag kan”, kommer jag ihåg att mina åsikter är mina och dina är dina? Är jag fortfarande rädd att vara mig själv? Kan jag beträffande ”förstånd att inse skillnaden” hålla i minnet att mina åsikter grundar sig på mina erfarenheter? Om jag försöker uppträda som allvetare är jag väl egentligen avsiktligt stridslysten?


Fast jag kan ju alltid ändra på mig. Om jag får höra förklaring om det jag inte gillar. Jag har lärt mig i dag att jag kan ändra mina åsikter. Fast att om jag har en åsikt som jag står fast för så är det svårare att ändra på den. Ingen annan behöver dela mina åsikter. Jag får ha min åsikt om inte andra delar den så är det upp till dem.

 

Ärlighet

      

 

Dagliga Reflektioner 29 oktober.

MEDEL ATT ÖVERLEVA.

Eftersom tillfrisknandet från alkoholism är själva livet för oss, är det viktigt att vi med hela vår kraft slår vakt om 
de medel vi har att överleva.
(DE TOLV STEGEN/DE TOLV TRADITIONERNA,sid 121)

Den ärlighet som AA-medlemmarna uttrycker på möten har kraft att öppna mitt sinne. Ingenting kan stoppa det energiflöde som ärligheten alstrar. Det enda hindret för detta flöde är berusning, men den som väljer att komma tillbaka möts aldrig någonsin av en stängd dörr. Så snart en AA-medlem har tagit emot nykterhetens gåva, uppmuntras han eller hon att dag för dag leva i ett program av ärlighet.
Min Högre makt har ett ändamål med mitt liv. Jag ber honom godta mina ärliga ansträngningar att fortsätta min vandring på en andlig livsväg. Jag ber Honom om styrka att lära känna och söka uppnå Hans vilja.Ja jag är ärlig i dag, fast ändå är jag orolig för att folk inte ska tro på mig. Jag blev påkörd av en bil på ett övergångsställe i onsdags, fast var ju orolig att de på jobbet inte skulle tro på mig. För jag vet ju hur mycket jag ljög när jag var aktiv. Så jag gick till jobbet ändå i går för att visa upp att jag inte ljuger.


pkrd


Fast hur många andra som ljuger och är oärliga är det inte. Nu mera är jag ärlig och det mår jag bra ut av. Är trött på alla lögner jag har dragit under min aktiva fylle period. I dag trivs jag med min ärlighet och nykterhet.