Nyårsafton!

 

31 december

 

  Detta är den dag som avslutar ännu ett år. Det är ett utmärkt tillfälle för att stilla och ärligt begrunda mina personliga framsteg. Har det varit ett bra år, bättre än de tidigare? Har den dagliga vägledning Al-Anons program gett mig fört mig närmare självförverkligande och accepterande av mig själv som den unika person jag är?

   Om jag bär på sorger över misstag och försummelser, ska jag släppa taget om dem. Det nya år som ligger framför mig har inte plats för meningslös beklagan. Jag ska leva en dag i taget, och den ena dagen ska bli bättre än den andra, efterhand som jag växer i tillit och tro.

 

Dagens påminnelse

   För att lätta mina bördor från det förflutna och befria mig från oron inför ovissheten i morgondagen, beslutar jag mig än en gång för att leva en dag i taget. Med förtröstan och öppet sinne ska jag möta framtiden, vad den än må bära i sitt sköte.

 

”Vi vet att Gud på alla sätt hjälper den som älskar honom att nå det goda…”

(Rom (8:28)

 
 
 
 
 
Ja detta är det sista dagen på detta år 2014. I morgon när jag vaknar, så är det året som jag fyller ett halvt sekel. Fast det är ju i morgon eller nästa år. (ler) Ja hur har mitt år vart då? Ja jag har ju inte druckit någon alkohol över 1 %. I alla fall inte medvetet, fast jag tror inte att jag drack någonting omedvetet.
Jag tog inget återfall i alla fall. Jag tycker att jag har haft ett bra år i år. Får hoppas på att även blir ett bra år nästa år också. Fast jag kommer ändå att bara ta en dag i taget. Jag tar även en dag i taget i dag. I dag vet jag inte vad som händer, fast i kväll så ska vi till bonusdottern och fira in tolv slaget.

Konsekvenser!

 

30 december

 

   Det finns en gammal tysk folksaga i vilken den goda fen skänker en gåva till ett barn: förmågan att förutse följderna av allt hon gör.

   Det är en gåva vi alla skulle kunna ha nytta av, speciellt när vi utrycker vår uppgivenhet och beslutar oss för att till varje pris komma ur en situation som verkar outhärdlig.

    Om vi kunde få en inblick i vilka konsekvenser en skilsmässa till exempel skulle få, kanske vi inte skulle vara så snabba att beröva våra barn en förälder. Vi skulle kanske rygga tillbaka inför det tunga ansvar som skulle vila på oss. Framför allt skulle vi fortfarande behöva kämpa med våra egna brister, som kanske bidrog till att göra situationen desperat.

 

Dagens påminnelse

    Om jag vill göra en drastisk förändring som också påverkar andras liv, låt mig då först begrunda de tänkbara konsekvenserna. Har jag ärligt rannsakat och försökt rätta till mina egna fel? Finns det någon möjlighet att förändra min inställning? Jag ska vänta med att fatta slut-giltiga beslut tills jag försökt!

 

Den mest förståndiga lösningen kan vara att jag koncen-trera mig på min egen utveckling.”

 
 
 
Ja min pappa lämnade min mamma när jag var sexton- sjutton år någonting. Jag var så pass stor då, att jag struntade i det. Jag hade ju själv börjat att missbruka alkohol då. Fast farsan söp ju under hela min uppväxt, han var en så kallad periodare. Han kunde vara nykter i flera år, men sedan så tog han sig ett återfall och det var många gånger de lämnade varandra. Jag tyckte klart att det var jobbigt, eftersom jag ville att de skulle vara tillsammans. 
Själv så kunde jag inte skaffa någon familj, eftersom jag gillade alkohol mer än något annat. Nu är fästmön och jag för gammla för att skaffa egna barn. Jag får vara glad över mitt bonus barn, med sitt barn.

Nya tag

 

29 december

 

   ”Det finns några saker som jag absolut vägrar att acceptera”, kan en medlem säga på ett möte.

    Det är alltför vanligt bland dem som lider av överdriven stolthet eller oförmåga att erkänna att de någonsin kan ha fel.

   Innan jag beslutar mig för om jag kan acceptera det ena eller det andra är det bäst om jag undersöker min egen deli sammanhanget. Var mina förväntningar orealistiska? Krävde jag för mycket? Är detta straff en naturlig följd av min stela och kompromisslösa attityd?

    Snabba vedergällningar från någon vi sårat eller begärt för mycket av, kan göra oss förfärade eller rasande. Borde vi inte söka orsakerna till detta och göra någonting åt dem?

 

Dagens påminnelse

    Jag kan känna mig aldrig så berättigad att ta ställning, men låt mig alltid först undersöka om jag gjort något som förorsakat problemet. Om jag förblir orubblig i min attityd kan det förorsaka mig bekymmer som jag är ännu mindre beredd att acceptera!

 

”Vi fäller snabbt omdömen om det som andra gör mot oss, men överser gärna med de lidanden vi förorsakar andra.”

(Thomas a Kempis)

 
 
 
 
 
Ja jag gjorde mycket fel som ung, när jag drack. Jag kan även göra fel i dag, fast jag vill ju försöka undvika dem. Jag vet att jag måste acceptera mycket, vissa saker, kan jag ha svårt att acceptera men jag måste, kanske ändå göra det. Ja nu är det ett nytt år snart, med nya förhoppningar och även misslyckanden. Men jag är medveten om att jag får ta nya tag. Göra det bästa jag kan, i kväll så blir det Al-Anon - vuxna barn i Farsta kyrka klockan 19:00.
Det är mycket jag måste accptera, men det finns faktiskt saker som jag inte kan acceptera och det är våld. Det är vecka ett nu, fast det nya året inte börjar förns i övermorgon. Nya tag från och med nu.