Jag berättar bara hur jag har gjort

Dagliga Reflektioner 31 augusti.

 

ETT ENASTÅENDE PROGRAM.

 

Anonyma Alkoholister skall aldrig ha någon professionell elit. Vi har uppnått en viss förståelse för de gamla orden: ”Ge som gåva vad ni har fått som gåva”. Vi har upptäckt att när det gäller professionalism går pengar och andlighet inte ihop.
DE TOLV STEGEN/DE TOLV TRADITIONERNA, sid 115.

 

Jag tror att Anonyma Alkoholister är enastående i behandlingen av alkoholism genom att enbart grunda sig på principen att en alkoholist delar med sig till en annan alkoholist. Det är detta som gör AA-programmet unikt. När jag beslöt mig för att bli nykter, ringde jag till en kvinna som jag visste var nykter medlem i AA, och hon delade med sig av AA:s budskap till mig. Hon fick ingen ekonomisk ersättning utan avlönades med ännu en dags nykterhet för egen del. I dag kan jag själv aldrig begära någon annan betalning än ännu en alkoholfri dag. På så sätt blir jag frikostigt avlönad för mitt arbete.


Det viktigaste för mig var att jag bara behövde ta en dag i taget. Det var en man som jag inte gillade. Jag harmades över honom, men han lärde mig i alla fall en sak. Att jag bara kan vara nykter en dag i taget. Jag hoppas att lite som jag delar med mig här kanske kan hjälpa någon att bli nykter. Det ända jag begär är att jag bara är nykter ännu en dag.

Vill inte ta det första glaset.

Dagliga Reflektioner 30 augusti.

 

DET ENDA VILLKORET...

”En gång i tiden hade varje AA-grupp många regler för medlemskap. Alla var dödsförskräckta för att någonting eller någon skulle kapsejsa båten...
Den totala listan blev minst en mil lång. Om alla dessa regler hade tillämpats överallt, så kunde ingen i världen ha kommit med i AA...”
DE TOLV STEGEN/DE TOLV TRADITIONERNA,sid 99.

 

Jag är tacksam över att det enda den Tredje traditionen kräver av mig är en önskan

 att sluta dricka. Jag hade brutit löften i åratal. I AA-gemenskapen behövde jag inte avlägga några löften alls. Jag behövde inte rådbråka min hjärna. Efter att i ganska dimmigt tillstånd ha suttit med på ett enda möte förstod jag att jag hade kommit hem. Jag behövde inte svära evig kärlek. Men jag blev omkramad av fullständiga främlingar. De sade: ”Det blir bättre” och ”En dag i taget klarar du det”. Det var inte längre främlingar utan omtänksamma vänner. Jag ber Gud hjälpa mig att sträcka ut en hand åt människor som vill bli nyktra – och att för allt i världen hjälpa mig bevara min tacksamhet.


Ja det här är min nykterhet, och jag tar den som den kommer. Det gäller bara att inte ta det första glaset. Jag var på Grönan i går och såg på Rockbjörnen. Jag har vart och sett den många gånger. Fast i början för en massa år sedan så gick jag dit och var ofta berusad. I dag så slipper jag att berusa mig. Jag såg inte så mycket folk som var berusade igår. Fast huvudsaken är att jag slapp att berusa mig.

Det var andra året som de var i från Gröna Lund när jag började gå så var det ofta på Cirkus på Djurgården. Men jag är så glad över att jag slipper dricka nu mera. Jag vet att många jagade mig efter misshandeln att jag inte fick dricka någon alkohol. Den som jagade mig mest är den som har störst problem med alkoholen. Fast jag måste lära mig devisen "Lev och låt lev".

I dag så vill jag inte sluta dricka utan jag vill nu mera inte börja dricka igen. För jag vet det att jag inte kan handskas med alkohol. Jag kan inte dricka som en normal människa. Jag kan vara nykter i dag för jag ber min högre kraft att skänka mig en nykterhet även i dag.

 

Folk kan tro att jag är berusad fortfarande

Dagliga Reflektioner 29 augusti.

 

JAG VÄLJER ANONYMITETEN.

Vi är säkra på att ödmjukhet, uttrycket genom anonymitet, är det bästa skydd som Anonyma Alkoholister någonsin kan få.
DE TOLV STEGEN/DE TOLV TRADITIONERNA, sid 127.

 

Eftersom det inte finns några regler i AA, väljer jag själv vad jag vill ha, och då väljer jag anonymiteten. Jag önskar ödmjukt att Gud skall använda mig som ett av sina redskap i detta program. Jag vill bidra genom att frikostigt ge av mig själv och låta ödmjukhet ersätta mitt uppblåsta jag. Med tilltagande nykterhet kan jag trycka undan den där lusten att ropa ut till hela världen: ”Jag är medlem i AA”. Det får mig att känna inre frid och glädje. Jag låter andra se hur jag förändras och hoppas att de ska fråga vad som har hänt med mig. De andliga principerna är för mig viktigare än att döma, leta efter fel och kritisera. Jag vill att det skall finnas kärlek och omtanke i min grupp så att jag kan växa.

 

 

Ja i samband med misshandeln 1995 så fick jag en hjärnskada, som många kan få i samband med alkoholmissbruk ofta brukar få. Antagligen genom yttre våld eller genom sitt missbruk. Jag har ju flera gånger blivit stoppad när jag ska in på krogar för att de har trott att jag var berusad. Fast det är inte så ofta nu mera. Det var tidigare precis efter misshandeln.

Fast i dag så får de gärna fråga mig hur jag har gjort för att hålla mig nykter. Det enklast att hålla mig nykter en dag i taget. Om det skulle kärva till sig så kan jag ta en timma i taget. Det var likadant med min rökning. Då berättade en som hade slutat att röka att i bland så kan han känna sig röksugen och det kan även jag känna. Att det tar bara någon sekund och så släpper man tanken så har han glömt bort det. Det var likadant med mig, eller är likadant för mig. För fortfarande kan jag känna mig röksugen efter maten eller när jag dricker kaffe. Då vet jag att släpper jag bara tanken så försvinner det. '

Det är likadant med alkoholen att ibland så kan jag känna att det skulle vara trevligt att sitta ute på krogen och ta sig en öl. Fast jag vet det att det inte skulle bara bli en öl. Jag är alkoholist och jag skulle dricka mig berusad och till döden till slut.

I kväll så är det möte i min hemma grupp Rågsvedsgruppen, fast själv ska jag på Rockbjörnen på Grönan jag komma att komma tillbaka till gruppen på söndag klockan 13:00.