Ska kunna skämta om min sjukdom

 

 

                                                   31 Mars

 

I Al-Anon början många av oss levt med alkoholism äntligen bli vuxna Vi lär oss att möta världen som den verkligen är och ta ansvar för vad vi gör. Vi tar itu med våra känslor och delar ärligt och uppriktigt med oss av våra erfarenheter. Vi lär känna oss själva och bygger upp vår andliga tillväxt och vårt fysiska och mentala välbefinnande. Vi blir ansvarsfulla vuxna.

   Ett betydelsefullt inslag i den allvarliga processen att till att tillfriskna är att inse vårt behov av att ha roligt – göra en resa, flyga drake, gå på konsert, föra oväsen, rusa nerför gatan eller blåsa såpbubblor. Lite lättsinne kan ge perspektiv på besvärliga situationer. Det påminner oss om att livet är mer än de problem vi har framför oss.

   Att ta oss själva på alltför stort allvar löser inte något problem snabbare. Att göra en paus kan tvärtom vara bättre än att kämpa vidare – även en chokladpudding måste få tid på sig för att få sin rätta form. Ett gott skratt kan vara det bästa verktyget för att hjälpa oss släppa taget, sedan kan vi ta oss an vår uppgift med förnyade krafter.

 

                Dagens påminnelse

Ett välutvecklat sinne för humor hjälper mig att få distans till mina privata strider och segrar. I dag ska jag undvika att ta mig själv på alltför stort allvar.

 

”En tum glädje är mer än en meter sorg, eftersom det är rätt för människan att skratta.”

                                                            Francois Rabelais

 

                     

Ja mina föräldrar är borta numera, och även jag fick den här sjukdomen. Men de fick i alla fall gå bort i vetskap ut av att jag själv var nykter. Jag vet att Al-Anon inte vill att vi ska blanda ihop olika program. Men jag är en nykter alkoholist, genom AA:s program och att ha studerat deras Stora bok. Jag går ju även i andra program på grund ut av att jag har växt upp i en dysfunktionell familj, med hjälp ut av ACA.

  En vän i AA:s gemenskap som tyvärr har gått bort nu sa en gång. "Det ska vara roligt, att vara nykter!" Jag brukar ju även skämta om min sjukdom. Så länge som jag inte tar den här sjukdomen som ett skämt. Det är en dödlig sjukdom som jag har.

Kommentera här: