Känner igen mig så väl

30 november

 

Här kommer ett litet stycke ifrån AA:s stora bok

copyright©1939,1955,1976,2001 by ALCHOLICS ANONYMOUS WORLD SERVICES.INC

copyright ©Svensk översättning: AA Sverige 1974,2001,2017

3 utgåvan

De förlorade nästan allt

 

Historierna i den här delen berättar om alkoholism i sin allra eländigaste form.

 

  Många provade allt - sjukhus, särskilda behandlingar, sanatorier, mentalsjukhus och fängelser. Inget fungerade. Ensamhet, stark fysisk och psykisk ångest - detta allas lott. De flesta hade fått känna vid förödande förluster på nästan varje område av sina liv. En del fortsatte att försöka leva med alkohol. Andra ville dö.

 

Alkoholismen visade ingen respekt för någon, varken rika eller fattiga, lärda eller analfabeter. Alla fann sig vara på väg mot samma undergång, och det verkade som om de inte kunde göra någonting överhuvudtaget för att hindra den.

 

Nu när de varit nyktra i åratal talar de om för oss hur de tillfrisknande. De bevisar till så gott som allas tillfredställelse att det aldrig är för sent att prova Anonyma Alkoholister.

Det här är en gammal kåkfarare som både har supit och knarkat. Här spyr han galla över myndigheterna som satte in honom. Jag tror att han som skrivit det här är en god vän med mig. Här kommer det ett litet stycke ifrån boken.Han försöker att nyktra till, men tar ännu ett återfall.


  Sista helgen kom det totala vansinnet tillbaka. Vaknade bakfull och tänkte: "Om jag skiter i att käka frukost och köper en sexpack folkpiss, så svänger det på ganska bra". Några starköl senare satt jag i en knarkarkvart, dödsflummig på hasch och drog upp en kabel amfetamin på spegeln. Det hade gått som på räls. Minns knappt vad jag gjordeden natten, men när morgonen kom och tankarna började klarna kom begäret: "måste ha mer ... hur ska jag få tag på mer?"

 Ja jag känner igen mig så mycket. Jag får inte glömma bort det elände som var när jag var aktiv. Det var ju länge sedan som jag drack det är 8871 dagar sedan jag dracka alkohol över 1%. Det var den 17 augusti 1997 på älvsjöbadet med min vän och sponsor och hennes kille. Jag drack faktiskt folk öl då, Nu har jag lärt mi med hjälp av AA och denna stora bok lyckats att vara nykter. Ska i väg i kväll på ett AA möte i Årsta kyrka halv åtta.