Att hjälpa en annan, hjälper mig själv

Dagliga Reflektioner 31 augusti.

ETT ENASTÅENDE PROGRAM.

Anonyma Alkoholister skall aldrig ha någon professionell elit. Vi har uppnått en viss förståelse för de gamla orden: ”Ge som gåva vad ni har fått som gåva”. Vi har upptäckt att när det gäller professionalism går pengar och andlighet inte ihop.
DE TOLV STEGEN/DE TOLV TRADITIONERNA, sid 115.

Jag tror att Anonyma Alkoholister är enastående i behandlingen av alkoholism genom att enbart grunda sig på principen att en alkoholist delar med sig till en annan alkoholist. Det är detta som gör AA-programmet unikt. När jag beslöt mig för att bli nykter, ringde jag till en kvinna som jag visste var nykter medlem i AA, och hon delade med sig av AA:s budskap till mig. Hon fick ingen ekonomisk ersättning utan avlönades med ännu en dags nykterhet för egen del. I dag kan jag själv aldrig begära någon annan betalning än ännu en alkoholfri dag. På så sätt blir jag frikostigt avlönad för mitt arbete.


Ja min lön är ännu en nykter dag, jag ska sitta i tele jouren på fredag kväll, på så sätt vet jag att jag slipper att gå ut och supa. På onsdag är det planerings möte på jouren så vi får se om jag kommer att få någon sällskap på fredag. Det bästa är att det sitter en man och kvinna i jouren för det finns ju de kvinnor som inte vill prata med det motsatta könet. Fast det finns ju de som arbetar med det också och de är ju klart att även de måste betala räkningar.