Missade att fråga

30 november

Jag har aldrig sjungit någonting som jag inte var mogen att sjunga.

Claudia Schmidt

  De flesta av oss är nyfikna på ”den gamla goda tiden”, innan vi var födda. Vi frågar våra föräldrar om hur det var när de var små, och vad de funderade över då. Men de flesta av oss, även de som själva är föräldrar, har säkert aldrig frågat sina föräldrar: ”Var du mogen att börja skolan, att bli vuxen, att gifta dig, att börja arbeta, att få mig?”

  Vi är så ofta rädda för det minsta steg, den minsta förändring. Vi känner oss så ensamma om vår osäkerhet. Ur vår synvinkel ser det ofta ut som om alla utom vi är mogna för allting.

  Ett annat sätt att se på saken är att inte göra så stor sak av om man är mogen eller inte.  Var vi mogna att födas? Var vi mogna att börja gå, läsa och sjunga? Kanske, kanske inte. Det viktiga är att vi gjorde det, inte vad vi var mogna att göra. Här i livet gäller för det mesta att hoppa i med fötterna före och ropa: ”Här kommer jag, vare sig jag är mogen för det eller ej!”

   Vad ska jag göra i dag, vare sig jag är mogen för det eller ej?


Jag var för egocentrisk i hela mitt liv. Så jag frågade aldrig mina föräldrar om deras barndom. Ja lite har jag ju hört. Att pappa var stökig och rymde hemifrån, Mamma som var uppvuxen med att hennes föräldrar var absolutister. Hon sa att hon hade vart dålig med att ge oss barn kramar och pussar, eftersom hon aldrig fick det. När jag kom till världen, så hade mamma redan tre söner med två olika pappor. Den första pappan till mina två äldsta bröder, hade dött i en arbetsplats olycka. De bröderna var tolv och nio år äldre. Min fem år äldre halvbrors pappa var en gammal kåkfarare och alkoholist, som dog när han var liten. Precis som han själv gjorde. Han gick själv bort i alkoholism 2016. Året innan våran mamma gick bort.
  Ja min gamla goda tid, fanns inte. Jag har själv flytt i från allt precis som mina föräldrar gjorde. Med alkohol och jag tog även en massa andra substanser. Som sinnesförändrande substanser. Jag blev själv en missbrukare. Men jag lyckades att bryta mitt missbruk med hjälp ut av AA och deras tolv steg.
  När jag höll på att arbeta med dem stegen, så började jag fundera på hur det kom sig att jag blev en alkoholist. Då hittade jag ACA och började att arbeta med deras tolv steg. Jag försöker att skriva i från deras meditations bok Stärka min återhämntning. Jag har försökt att översätta den boken så gott som jag kan.