Huvudsaken är att jag sjäv vet att jag är nykter.

Dagliga Reflektioner 30 november. 

 

ETT SKYDD FÖR ALLA.

 

På en personlig nivå innebär anonymiteten ett skydd för alla medlemmar mot att bli igenkända som alkoholister, en trygghet som ofta är speciellt viktig för nykomlingar. På nivån för press, radio, TV och film understryker anonymiteten att alla medlemmar i AA-gemenskapen är lika och bromsar dem som annars kanske skulle utnyttja sin AA-anknytning för att uppnå berömmelse,
makt eller personlig vinning.
(”UNDERSTANDING ANONYMITY”,p. 5)

 

Dragningskraften är den främsta styrkan hos AA-gemenskapen. Underverket att alkoholister uppnår en bestående nykterhet i AA bekräftar varje dag detta faktum. Det skulle vara till skada om gemenskapen gjorde propaganda för sig själv genom att i radio och TV offentliggöra hur olika välkända personligheter håller sig nyktra genom sitt AA-medlemskap. Om dessa kändisar råkar ta ett återfall, kan utomstående tro att vår rörelse inte är stark nog. De kan ifrågasätta sanningshalten i århundradets mirakel. Anonyma Alkoholister är inte anonymt men dess medlemmar är anonyma.


Ja jag vet ju att folk viste att jag hade den här sjukdomen innan jag själv viste det. I dag så är jag nykter för min egen skull. För jag mår bättre i dag i min nykterhet. Jag dricker alkohol fri öl som inte är helt alkoholfria, den innehåller 0,4 % alkohol. Men jag har sagt att jag inte ska dricka någon alkohol som innehåller mer än 1 % alkohol.

Jag har ju en hjärnskada som jag fick i samband med en svår misshandel 1995 på grund ut av mitt missbruk. Jag höll mig nykter i ett år då men sedan var jag på flaskan igen. Men 1997 i augusti så slutade jag att dricka någon alkohol. Fast sedan kom det s.k. alkohol fria öl som jag provade och tyckte att det var gott. Men jag vill inte rekommendera de som har den här sjukdomen att dricka den för jag har hört många som har tagit återfall p.g.a. det.

Men folk kan fortfarande tro att jag är berusad på grund ut av min skada i hjärnan. Jag har dålig balans och kan sluddra lite. Men jag vet ju själv att jag inte nyttjar någon alkohol. Om folk tror att jag fortfarande berusar mig så är det deras problem inte mitt. Själv vet jag att jag inte kan dricka någon alkohol.

Kommentera här: