Regeln för mig själv

29 mars

Två auktoriteter

Många människor undrar hur AA kan fungera trots en skenbar anarki. Andra organisationer måste ha regler, kontrollerade organ, möjligheter till ingripanden och bestraffningar som verkställs av särskilt bemyndigande personer. Tursamt nog för oss har vi funnit att vi inte behöver någon som helst mänsklig auktoritet. Vi har två auktoriteter som är långt mer effektiva. Den ena är god, den andra ond.

Den ena är Gud, vår fader, som i all enkelhet säger åt oss: ”Jag förväntar mig att du handlar i enlighet med min vilja”.  Den andra är kung Alkohol och han säger: ”Det är bäst att du gör som Gud vill, annars dödar jag dig”.

<<< >>>>

AA:s traditioner är varken regler, stadgar eller lagar. Vi lyder dem villigt därför att vi bör och vill göra det.  Hemligheten med deras genomslagskraft ligger kanske i att de är livgivande mellanmänskliga budskap, som är sprungna ur levande erfarenhet och kärlek.

 

AA BLIR MYNDIG, s 111 RESP. A.A. TODAY . p.11.


Det är bra att det ända jag behöver tänka på att inte ta det första glaset. Jag höll på att dö på grund av min flykt in i berusningen av alkohol och andra droger för tjugotre år sedan. Fast jag slutade att dricka för 21 och ett halvt år sedan. Då jag lärde mig att bara ta en dag i taget. Jag kom till AA för mer än 25 år sedan. Men det tog ett bra tag innan jag skruvade på korken. Jag är glad över att jag fick komma tillbaka till AA efter mina fyllor. I kväll så är det stegmöte i min hemmagrupp.

 

Den enda regeln för mig själv är att strundta i det första glaset med alkohol över 1 %. Fast jag skulle få komma till mötet om jag hade druckit något, fast då hade jag fått hålla käft och lyssna på de som är nyktra.

Kommentera här: