Norges nationaldag

 

 

17 maj

 

Ett Kinesiskt ordspråk lyder: ”När vi talar om morgondagen, skrattar gudarna.” Jag tror inte de skrattar för att de finner oss löjliga utan för att de vet att framtiden inte är förutsägbar. Alltså har vi inte något annat val än att leva ”En dag i taget”.

Jag kan göra upp planer, men jag kan inte bestämma resultatet. Ingen aldrig så omfattande planering för nästa veka kan kontrollera vad som händer då. Omständigheterna kommer att vara annorlunda, och jag själv kommer också att vara annorlunda.

Jag kan komprimera kärnan i detta slagord till att avse en timme eller till och med en minut i taget. I så små delar börjar livet kännas inte bara uthärdligt utan värdefullt. I varje givet ögonblick, oavsett vad som pågår, vet jag att jag mår bra, om jag koncentrerar mig på att vara just här just nu.

 

Dagens påminnelse

 

Min värsta oro för morgondagen behöver inte påverka den här dagen. Genom att släppa taget om den oron, är jag fri att växa. Vilken dålig vana kan jag förändra idag? Vilken rädsla kan jag gå emot? Vilken glädje kan jag bli medveten om? Vilket lyckokast, om än aldrig så litet, kan jag fira? Allt jag har är i dag. Låt mig göra den här dagen till den mest levande dag jag någonsin har upplevt.

 

Gör er därför inga bekymmer för morgondagen. Den får själv bära sina bekymmer.”

Bibeln (Matt, 6:34)


 

Det är bara i dag som jag kan leva i nuet, framtiden har jag ingen aning om. Klart att jag kan planera för framtiden, och göra upp planer, fast jag kommer aldrig att veta utgången. Oftast tänker jag att det ska ske katastrofer, och när det inte gör det så blir det ju bra dag. I dag ska jag gå och träna, jag måste försöka att få in en rutin att träna en gång i veckan. Allt för att jag ska må bättre. Jag har ju nu mera fått en gubbmage. Jag äter mycket och rör mig för lite.

I morgon så vet jag att det är möte i Rågsved i den självhjälps grupp jag är med i. Jag försöker att hjälpa en vän i den gemenskapen att leva utan att missbruka alkohol eller andra droger. Jag berättar hur jag har gjort. Fast det är i morgon. I dag är i dag och jag hoppas att ni alla får en bra Norsk national dag. Jag härstammar i från Norge.

Kommentera här: