Härligt när nykomlingar kommer tillbaka

 

 

 

21 maj

 

Ibland ber en överambitiös nykomling om råd från både höger och vänster och ringer olika medlemmar för att få höra deras åsikt om hur hon ska lösa sina problem. Till henne kan vi ge ett gott råd: ”Skaffa dig en sponsor och sluta med att försöka finna din lösning med hjälp av många olika uppfattningar. Det gör dig bara förvirrad.”

Hon försöker få alla svar på en gång, för hon har bråttom att få Al-Anons magi att fungera. Hon tror naturligtvis att hon är kapabel att sålla fram en lämplig lösning ur denna uppsjö av personliga åsikter. Hennes tillvägagångssätt avslöjar emellertid att hon är oförmögen att fatta ett klokt beslut. Hon behöver ta det lugnt, släppa taget och göra det enkelt.

 

Dagens påminnelse

 

En Al-Anon – medlem som är förvirrad och negativ till programmet har också något att lära mig. Ett enda av de Tolv Stegen, ett slagord eller sinnesrobönen, som ständigt är aktuell, kan hjälpa mig att lösa mina problem på ett sätt som är rätt för mig.

 

Låt mig inte bli förvirrad av att lyssna till för många åsikter på en gång. Låt mig istället begrunda en sak i taget och se om just den kan vara mig till hjälp.”


Jag har hört att vi inte ska ge råd till nykomlingar, utan bara förslag. De får ta det som de vill och det gäller i alla gemenskaper. De får ta det de vill ha och lämna resten. Jag har lyssnat på dem som har gått före. Jag själv hade mycket funderingar och frågor. Jag har ju ingen sponsor längre, fast jag sponsrar en annan vän i gemen-skapen. Han påminner mig om hur det själv var när jag själv var nynykter. Nu har jag alla runt omkring mig som kan berätta hur de har gjort. De är många som har sagt åt mig att inte dricka alkoholfria öl. Jag tror att det är Individuellt 
Jag älskar när de kommer nykomlingar och jag tycker att det är ännu roligare när nykomlingarna kommer till-baka. Då märks det att de har känt igen sig och har förstått att de kan få hjälp i gemenskapen och även kan hjälpa andra, både nykomlingar och oss gamlingar.

 

Kommentera här: